Saoedi-Arabië start militaire oefening met 19 andere moslimlanden

Saoedische troepen op hun basis in de Jemenitische havenstad Jemen. Archieffoto.
REUTERS Saoedische troepen op hun basis in de Jemenitische havenstad Jemen. Archieffoto.
Saoedi-Arabië heeft een enorme militaire operatie gelanceerd waar troepen uit 20 landen aan deelnemen. Dat melden Saoedische staatsmedia. De Saoedische buitenlandminister Adel al-Jubeir zei het voorbije weekend dat het land bereid is grondtroepen te sturen naar Syrië om president Assad met geweld af te zetten mochten de vredesonderhandelingen falen. Ook de aartsvijand van de Saoedi's, Iran, reikt de hand uit om "te werken aan stabiliteit in Syrië".

Operatie 'North Thunder', waar Arabische en moslimlanden aan deelnemen, is volgens Saoedische media "de grootste ooit in de regio". Naast Saoedi-Arabië nemen Jordanië, Bahrein, Senegal, Oman, Qatar, de Verenigde Arabische Emiraten, Soedan, Koeweit, de Maldiven, Marokko, Pakistan, Tsjaad, Tunesië, de Comoren, Djibouti, Maleisië, Egypte, Mauretanië en Mauritius deel aan de oefeningen.

Tegen terrorisme
"De militaire oefeningen zijn een duidelijke boodschap dat het koninkrijk Saoedi-Arabië en diens broeders en vrienden van de deelnemende landen front vormen om elke uitdaging aan te gaan en vrede en stabiliteit in de regio te bewaren", zo stelt het staatsagentschap SPA.

Twee maanden geleden kondigde Saoedi-Arabië aan dat het een coalitie zou vormen van 34 landen om terrorisme te bestrijden.

Iran
Vorige week reikte 'aartsvijand' Iran de hand uit naar de Saoedi's. De Iraanse buitenlandminister Mohammed Javad Zarif stelde voor gezamenlijk te werken aan stabiliteit in het Midden-Oosten en in Syrië in het bijzonder.