Saoedi-Arabië start met nucleair programma voor burgerdoeleinden

Riyad, de hoofdstad van Saoedi-Arabië.
Thinkstock Riyad, de hoofdstad van Saoedi-Arabië.
De Saoedische regering heeft vandaag een programma voor het opwekken van kernenergie goedgekeurd. Dat meldt het staatsagentschap SPA. Het fundamentalistische koninkrijk bereidt intussen het uitbesteden van contracten voor de bouw van kerncentrales voor civiele doeleinden voor. Het programma voorziet versterkte veiligheidsmaatregelen en het beheer van het kernafval, luidt het voorts.

Saoedi-Arabië is 's werelds exportland nummer één van olie. Door "nucleair te gaan", hoopt Riyad minder afhankelijk te zijn van het volatiele zwarte goud. Dat argument werd eerder ook door Iran, eveneens een belangrijke olie-exporteur, aangehaald. Riyad wil in de loop van de volgende twee decennia 16 kernreactoren neerpoten tegen een kostenplaatje van ongeveer 65 miljard euro.

Binnen enkele dagen brengt de nieuwe sterke man van het koninkrijk, prins Mohammed ben Salman, een bezoek aan de VS. Verwacht wordt dat in Washington een akkoord beklonken wordt over nucleaire samenwerking.

 Voor de lucratieve contracten staan onder andere het Amerikaanse Westinghouse en Russische, Franse en Zuid-Koreaanse bedrijven in de rij.
14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Geert Tamsyn

  Nog maar eens het bewijs dat kernenergie de energie van (halve) ontwikkelingslanden is. Ik durf hopen dat we in West-Europa al een stap verder staan, en die technologie uit de vorige eeuw achter ons gelaten hebben.

 • Frits Vandenberge

  Uitstekend idee. Er worden trouwens momenteel over heel de wereld 65 nieuwe kerncentrales gebouwd o.a. ook in Frankrijk en Groot-Brittannië. Terwijl er nu meer dan 400 kerncentrales in werking zijn, verwacht het internationaal Atoomagentschap in Wenen dat er tegen 2050 meer dan 1000 zullen zijn.

 • Michael van Boven

  Je zou toch zeggen dat ze in die grote zandbak genoeg ruimte en zon hebben voor een paar zonnepanelen. Kernstof en kernafval brengen diverse grote nadelen met zich mee. Ik vermoed dat ze een geheime agenda hebben.

 • Paul Corvair

  Twee maten en twee gewichten. Saoedi-Arabië is een radicale moslimstaat met links met terrorisme. Ik denk dat Iran betrouwbaarder is.

 • Diane Bernaerts

  Wél een akkoord met Saoedi-Arabië, maar Iran zou dan géén kernenergie mogen hebben? Wàt een hypocrieten in de VS! Gaan ze nu ook nauwlettend controleren of SA niet aan een kernwapen werkt?