Saoedi-Arabië pakt elf prinsen op die tegen besparingsmaatregelen protesteerden

REUTERS
Elf Saoedische prinsen die protesteerden tegen besparingsmaatregelen, zijn door de veiligheidsdiensten opgepakt. Ze hadden voor het historisch regeringspaleis in de hoofdstad Riyad gedemonstreerd tegen het feit dat de regering de stroom- en waterrekeningen van leden van de koninklijke familie niet meer betaalt. Dat meldde staatspersagentschap SPA vandaag op basis van het openbaar ministerie. De arrestanten moeten zich voor de rechter verantwoorden.

In Saoedi-Arabië komt het zelden tot protesten, en dan al zeker niet door leden van de koninklijke familie. Zelfs tijdens de Arabische Lente in 2011 kwamen er amper mensen op straat.

De prinsen protesteerden tegen de economische hervormingen die vanaf dit jaar werden ingevoerd. Die omvatten onder meer een btw-verhoging en de toename van de benzineprijzen met meer dan 80 procent. Saoedi-Arabië werd de afgelopen jaren zwaar getroffen door de daling van de olieprijzen. Het begrotingstekort van het islamitisch-conservatieve koninkrijk bedroeg vorig jaar 8,9 procent, ofwel 230 miljard riyal (51 miljard euro).

Om het land minder afhankelijk te maken van olie, staat voor de volgende jaren een groot hervormingsprogramma in de steigers. Die bevatten onder meer een gedeeltelijke beursgang van het staatsoliebedrijf Aramco.
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Gerard Braeckmans

    Binnenkort Laurent met een sandwichbord: 'Ik word gepluimd!'

  • Eddy van Dorst

    Hier in den belziek zijn ze er te Stom en te Laks voor.Hier laten ze daar de brave man voor opdraaien.