Saoedi-Arabië opent eerste bioscoop, eerste film wordt 'Black Panther'

In oktober vorig jaar mochten Saoedische vrouwen in Riyad al eens naar de film tijdens het 'Short Film Competition'-festival. Binnen twee weken gaat de eerste bioscoop opnieuw voltijds open.
AFP In oktober vorig jaar mochten Saoedische vrouwen in Riyad al eens naar de film tijdens het 'Short Film Competition'-festival. Binnen twee weken gaat de eerste bioscoop opnieuw voltijds open.

Filmliefhebbers kunnen deze maand voor het eerst in 35 jaar weer naar de bioscoop in Saoedi-Arabië. Het islamitische koninkrijk heeft een overeenkomst getekend met Amerikaanse bedrijf AMC Entertainment om in vijf jaar veertig filmhuizen te openen. De eerste opent op 18 april al de deuren in hoofdstad Riyad. Mannen en vrouwen worden niet gescheiden in de zalen, zoals wel het geval is op veel andere openbare plaatsen in het conservatieve land. De superheldenfilm 'Black Panther' wordt naar verluidt de eerste film die op de Saoedische schermen te zien is. Het land had tot de jaren tachtig enkele filmhuizen, maar die werden gesloten door de overheid in een tijd dat de conservatieve islam steeds meer invloed kreeg in het koninkrijk. De terugkeer van de cinema is onderdeel van enkele ambitieuze economische en sociale hervormingen, die bekend staan onder de naam 'Vision 2030'. Het belangrijkste doel is de economie minder afhankelijk maken van olie. Ook vrouwen krijgen meer rechten: zo mogen ze voortaan autorijden en naar sportwedstrijden.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • jos beverke

  Hedwig de Koran bestaat al 1400 jaar.In die tijd waren er bij mijn weten nog geen cinema"s...

 • Jan De Smet

  Ik zou eerder zeggen 9e eeuw ipv 19e.

 • Hedwig Jacobs

  Stond dit niet in de koran dat vrouwen niet naar de cinema mochten, de doeken beginnen blijkbaar af te vallen, prima.

 • Patrick Rutten

  Allé, ze zijn daar al in de 19de eeuw beland...

Video