Saoedi-Arabië ontkent elke betrokkenheid bij verdwijning journalist Khashoggi

Een veiligheidsagent aan het Saoedische consulaat in Istanbul.
AP Een veiligheidsagent aan het Saoedische consulaat in Istanbul.
Saoedi-Arabië ontkent elke betrokkenheid bij de verdwijning van de kritische Saoedische journalist Jamal Khashoggi. Het beweert door valse beschuldigingen in een slecht daglicht te worden geplaatst. 

"De door de media wijdverspreide leugens, waarbij men eigen staatsburgers zou hebben laten vermoorden, zijn volkomen ongegrond", klinkt het zaterdagochtend in een tweet van de Saoedische minister van Binnenlandse Zaken. Volgens de minister is Saoedi-Arabië "erg gehecht aan respect voor de internationale wetten en conventies".

Verdwijning

Khashoggi verdween op 2 oktober, nadat hij een bezoek bracht aan het Saoedische consulaat in Istanbul, om er documenten voor zijn huwelijk op te halen. De journalist, die in ballingschap leefde in de VS, zou volgens Turkse politiebronnen zijn vermoord en in stukken gesneden op het consulaat. Het zou gaan om een mislukte ontvoering door een speciaal vanuit Saoedi-Arabië afgezakt team. Volgens de Washington Post bezitten de Turkse autoriteiten audio- en videobeelden die de moord bewijzen.

Maar Riyad ontkent. De Saoedi's verzekeren dat ze de hele waarheid willen bovenhalen over de verdwijning van hun landgenoot en verwijzen daarvoor naar het gezamenlijk onderzoek dat wordt gevoerd met Turkije.

"Geen samenwerking"

Volgens de Turkse minister van Buitenlandse Zaken werkt Saoedi-Arabië echter nog niet mee aan het onderzoek. "Er is nog geen samenwerking opdat het onderzoek soepel kan verlopen", vertelde minister Mevlüt Cavusoglu aan het Turkse persagentschap Anadolu.

Ankara bevestigt dat Riyad in principe heeft geaccepteerd dat het consulaat doorzocht mag worden. Maar de doorzoeking is nog niet mogelijk omdat beide partijen het oneens zijn over de modaliteiten van toegang tot het gebied dat door Saoedi-Arabië bestuurd wordt.

Tijdens een officieel bezoek aan Londen drong de minister er bij Saoedi-Arabië op aan "procureurs en deskundigen toe te staan het consulaat te betreden" om er onderzoek uit te voeren. Hij voegde eraan toe dat "de besprekingen voortgaan" met de Saoedische autoriteiten.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Dirk Sonck

    Jazeker, en ze hebben ook geen olie in de grond.

  • Jean Battheu

    Ja, ok, maar wie gaat dat geloven ?