Saoedi-Arabië houdt vast aan oliebeleid

AFP
Saoedi-Arabië houdt vast aan het oliebeleid, zo kondigde de nieuwe minister van Energie, Industrie en Minerale Voorraden aan. "Saoedi-Arabië zal zijn stabiel oliebeleid behouden", verklaarde Khaled al-Faleh. Hij beklemtoonde dat zijn land "de positie van de meest betrouwbare energieleverancier ter wereld" zal versterken.

"We zijn toegewijd te voldoen aan de huidige en bijkomende vraag van onze wereldwijde klanten, waarvan het aantal blijft toenemen, door onze capaciteit te gebruiken", aldus Faleh. Hij volgt Ali al-Naimi op, die gisteren per koninklijk decreet is ontslagen. Naimi bekleedde de post sinds 1995. Hij was de meest invloedrijke man binnen de OPEC, de organisatie van olie-exporterende landen.

Saoedi-Arabië blijft zijn marktaandeel verdedigen ondanks een overaanbod op de internationale markten, dat leidde tot een daling van de prijzen sinds midden 2014. Een vergadering van de grote olieproducenten in april in Doha leidde niet tot een akkoord over een lagere productie om de prijzen te steunen. Saoedi-Arabië, destijds vertegenwoordigd door Naimi, beklemtoonde dat zo'n akkoord alle leden van de OPEC moet omvatten, dus ook rivaal Iran dat de vergadering boycotte.