Saoedi-Arabië grootste sponsor van extremisme in Groot-Brittannië

De Britse premier Theresa May in Saoedi-Arabië in april.
reuters De Britse premier Theresa May in Saoedi-Arabië in april.
Saoedi-Arabië is de grootste sponsor van hardline moskeeën in Groot-Brittannië. Dat blijkt uit een studie die vandaag gepubliceerd werd door de denktank Henry Jackson Society.

Het land gaf de afgelopen 50 jaar minstens 67 miljard pond (76 miljard euro) uit om het Saoedische wahabisme - een strikt conservatieve interpretatie van de islam - te verspreiden in moslimgemeenschappen in het Westen.

Die verspreiding van het wahabisme heeft er volgens de onderzoekers toe bijgedragen dat in vele moslimgemeenschappen geleidelijk aan het geloof en de religieuze praktijken zijn gewijzigd. Dat zou extremisten gesterkt hebben en gematigde stemmen onder druk hebben gezet, luidt het.

De denktank Henry Jackson Society houdt zich bezig met vraagstukken rond mensenrechten en internationale betrekkingen. De presentatie van de studie komt op een moment dat de Britse eerste minister Theresa May onder druk staat om een overheidsrapport te publiceren over de rol van Saoedi-Arabië en andere landen bij het bevorderen van extremisme.