Saoedi-Arabië erg mild voor zichzelf in "oproep" VN-Mensenrechtenraad

De plaats van een door de Saoedi's geleide luchtaanval in de Jemenitische hoofdstad Sanaa.
REUTERS De plaats van een door de Saoedi's geleide luchtaanval in de Jemenitische hoofdstad Sanaa.
De Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties heeft vandaag de door Saoedi-Arabië geleide "coalitie" en de Houthi-rebellen in Jemen opgeroepen burgers te sparen. Na het bombardement eerder deze week op een huwelijksfeest in Noord-Jemen, waarbij 131 doden vielen, lijkt de oproep erg slappe koffie. Verwonderlijk is dat niet: de tekst werd opgesteld door huidig voorzitter van de in Genève zetelende Raad, en dat is ... Saoedi-Arabië.

Een Nederlands voorstel voor een resolutie waarin gevraagd wordt om bewijs te verzamelen over ernstige mensenrechtenschendingen en oorlogsmisdaden in Jemen kon niet op genade van de Saoedi's, hun Arabische partners en de Jemenitische "regering in ballingschap" rekenen.

Uit VN-onderzoek blijkt dat ongeveer twee derde van de burgerdoden in Jemen te wijten is aan luchtaanvallen van de door de Westerse landen gedoogde coalitie van soennitische Golfstaten en Turkije. Het voorbije semester alleen al zijn bij geweld in Jemen 500 kinderen omgekomen, meldde Unicef.

De van al zijn angels ontdane tekst werd vrijdag unaniem goedgekeurd door de 47 leden, onder het motto beter een grote consensus dan een resolutie met inhoud.

De ngo Human Rights Watch was het daar niet met eens. "De VS, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk lijken zonder veel verzet voor (hun bondgenoot, nvdr) Saoedi-Arabië te hebben gecapituleerd", reageerde HRW-afgevaardigde Philippe Dam.

De "coalitie" voert al sinds eind maart luchtaanvallen uit, gericht tegen de volgens hen door Iran gesteunde sjiitische Houthi's. Hun ingrijpen heeft de levensomstandigheden in het straatarme land enkel maar verergerd. Ruim een miljoen kinderen op het Arabische schiereiland lijdt aan ondervoeding, meer dan 20 miljoen mensen hebben onvoldoende toegang tot zuiver water en 15 miljoen Jemenieten hebben geen toegang meer tot medische zorg.