Saoedi-Arabië en Iran spelen gevaarlijk spel: kans op geweld

Leden van de security forces van Saoedi-Arabië .
REUTERS Leden van de security forces van Saoedi-Arabië .
Overal in het Midden-Oosten vechten Saoedi-Arabië en Iran ruzies uit. De spanningen lopen nu zo op dat een directe, frontale oorlog niet langer wordt uitgesloten.

Tussen Saoedi-Arabië en Iran is de dreiging van een gewapend conflict nog nooit zo groot geweest als nu. Boven Saoedi-Arabië reikt de hand van Iran van het eigen grondgebied in het oosten tot Libanon in het westen: de sjiitische as. Kroonprins Mohammed bin Salman wil de Iraanse hegemonie breken. De botsing tussen Saoedi-Arabië en Iran is een strijd tussen Arabieren en Perzen, soennieten en sjiieten en een bondgenoot en een vijand van de VS.

Saoedi-Arabië voelt zich sinds het aantreden van president Trump gesterkt door de VS en Israël. De joodse staat zou alle Iraanse kerninstallaties het liefst vandaag nog willen bombarderen, Trump wil af van het kernakkoord met Teheran en laat Saoedi-Arabië uitgebreid winkelen bij Amerikaanse wapenproducenten.

Tekst gaat door onder de foto

Machtsvertoon in Iran tijdens een militaire parade
AP Machtsvertoon in Iran tijdens een militaire parade

Roekeloos en expliciet

Robert Malley, vicepresident van de International Crisis Group en adviseur onder Obama, is er niet gerust op. "De laatste raketaanval was te roekeloos en de Saoedische waarschuwing was te expliciet, net als de Israëlische bezorgdheid en de Amerikaanse vijandigheid jegens Iran en Hezbollah. Beide partijen willen waarschijnlijk het liefst een militaire confrontatie uit de weg gaan, maar ze kunnen zich het niet veroorloven dat te laten merken. De vraag is dus of zij zich zullen inhouden. Zo niet, dan escaleert de ruzie."

Als belangrijke spelers in het Midden-Oosten ruzie zoeken, fungeert Libanon als slagveld. Nu vliegen Saoedi-Arabië en Iran er elkaar in de haren. Iran heeft dankzij de Hezbollah-militie veel invloed in Libanon. Saoedi-Arabië stoort zich daaraan. Om de samenwerking in Libanon met Hezbollah te breken heeft kroonprins Mohammed bin Salman premier Saad Hariri tot aftreden gedwongen.

AD/Infographics

Daad van militaire agressie

De oorlog tegen de pro-Iraanse, sjiitische Houthi-rebellen bereikte in Jemen een hoogtepunt met een raketaanval op Riyaad, de Saoedische hoofdstad. Het koninkrijk spreekt van 'een daad van militaire agressie door het Iraanse regime'. Saoedi-Arabië heeft Jemen hermetisch afgesloten en strafmaatregelen afgekondigd. De burgerbevolking betaalt een zware prijs. Miljoenen mensen dreigen het slachtoffer te worden van de ergste hongersnood in decennia.

Qatar is ook een speelbal in de strijd. De kleine Golfstaat is in meerderheid soennitisch, maar de emir weigert aan de leiband van Saoedi-Arabië te lopen. Dat heeft geleid tot een blokkade, omdat Qatar terroristen zou steunen. Het is Mohammed bin Salman vooral een doorn in het oog dat Qatar banden met Iran onderhoudt. Beide landen werken samen bij de exploitatie van het grootste gasveld ter wereld dat zij delen in de Perzische Golf.
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • princen yvon

  Het risico op een wereldoorlog en kernoorlog hier is stukken groter dan het risico dat uitgaat van Rusland of Noord-Korea. Maar dat mag niet gezegd worden. Want dat zet de belangen van de wapenhandelaars en de grote bouwpromotoren op de helling. Qua ongeremde gevoelsuitingen moeten de Saoedi's niet onder doen voor Erdogan, Kim-Jong-Un of Trump.

 • rudy van hecke

  alle goed nieuws voor belgie en de fm fabrieken kunnen nog wat meer wapens leveren aan Saoedi-arabie reynders zal lachen ziet zijn bankrekening al om hoog gaan

 • Bernd Vaes

  En uiteindelijk draait alles om Israël. In ieder geval is een wereldconfikt meer waarschijnlijk in deze zaak, dan in Kim Jong-Uns probleempje.

 • roger lismont

  Kan onze problemen misschien oplossen...

 • Allan J.Walker

  Ja,Ja,het zat er aan te komen,dan kunnen ze prijs hier aan de pomp wat verhogen er staat ons wat te wachten.