Saoedi-Arabië: "Alle atheïsten zijn terroristen"

ANP
Volgens Human Rights Watch heeft Saoedi-Arabië wetten uitgevaardigd die atheïsten gelijkstellen met terroristen.

Nieuwe koninklijke decreten die kaderen in een algemene aanpak van het terrorisme, zijn bedoeld om alle vormen van politieke dissidentie die het openbare leven kunnen verstoren, de kop in te drukken .

De wetgeving is bedoeld om het groeiende aantal Saoedi's te counteren die naar Syrië afreizen om er te strijden en die bij hun terugkeer de gevestigde monarchie omver willen gooien. Er staan celstraffen op van 3 tot 20 jaar.

Vorige maand publiceerde het ministerie van Binnenlandse Zaken echter ook een lijst van groepen die de Saoedische overheid als terroristisch beschouwt en daar knelt het schoentje.

Atheïsten, vredevolle manifestanten en buitenlandse strijders worden voortaan over dezelfde kam geschoren. Elke atheïstische gedachte die de fundamenten van de islam in vraag stelt, wordt onder terrorisme gecatalogeerd.

"De Saoedi's hebben nooit enige kritiek op hun beleid getolereerd maar door deze recente wetgeving wordt elke vorm van tegenkanting weggezet als terrorisme", zei Joe Stork van Human Rights Watch.

Volgens de mensenrechtenorganisatie maken rechters reeds gebruik van de nieuwe maatregelen om onafhankelijke activisten en dissidenten te vervolgen.
Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels