Sao Paulo bant foie gras uit restaurants

Een bordje foie gras.
AP Een bordje foie gras.
De Braziliaanse stad Sao Paulo verbiedt de productie en verkoop van foie gras in restaurants. Horecazaken krijgen 45 dagen de tijd om zich in regel te stellen. Wie daarna nog ganzenlever serveert, krijgt een boete.

Foie gras is een delicatesse die wordt gemaakt van de vette lever van onder dwang gevoederde eenden en ganzen. De praktijk is dierenrechtenactivisten al langer een doorn in het oog.

De Braziliaanse stad voert het verbod op foie gras in met het oog op het welzijn van de dieren. "Foie gras is een aperitiefhapje voor de rijken. Het heeft geen voordeel voor de menselijke gezondheid en om het te maken moeten de dieren heel erg lijden", zo verklaarde gemeenteraadslid Laercio Benko de beslissing van het stadsbestuur. 

Dierenrechtenactivisten reageren tevreden op de beslissing, maar heel wat chef-koks in Sao Paulo zijn minder enthousiast. Zij vinden dat de wet niet moet voorschrijven wat mensen wel en niet mogen eten.

Restaurants krijgen nu 45 dagen de tijd om zich aan de wet aan te passen. Wie daarna nog foie gras serveert, krijgt een boete. Ook in onder meer Duitsland, Italië en Argentinië is de productie van foie gras verboden, maar de verkoop ervan is hier en daar wel nog toegestaan.

Een activist van PETA protesteert in Londen tegen het gedwongen voederen van eenden en ganzen voor de productie van foie gras.
PHOTO_NEWS Een activist van PETA protesteert in Londen tegen het gedwongen voederen van eenden en ganzen voor de productie van foie gras.