Santorum mist eerste tv-debat presidentsrace VS

Republikeinse presidentskandidaten op een rij. Van links af: Jeb Bush, Ben Carson, Chris Christie, Carly Fiorina, Lindsey Graham, Bobby Jindal, John Kasich, George Pataki, Rick Perry, Rick Santorum en Scott Walker.
GETTY Republikeinse presidentskandidaten op een rij. Van links af: Jeb Bush, Ben Carson, Chris Christie, Carly Fiorina, Lindsey Graham, Bobby Jindal, John Kasich, George Pataki, Rick Perry, Rick Santorum en Scott Walker.
Voormalig gouverneur van Texas Rick Perry en oud-senator voor Pennsylvania Rick Santorum zijn de opvallendste afwezigen bij het eerste tv-debat tussen de Republikeinse presidentskandidaten morgen. Ze behoren niet tot de tien kandidaten die er op basis van de vijf meest recente, landelijke peilingen voor zijn geselecteerd.

De zender Fox News maakte het lijstje gisteren (lokale tijd) bekend. Bovenaan staat tv-ster en vastgoedmiljardair Donald Trump. Hij heeft eerder gesuggereerd het debat te zullen boycotten vanwege een commentaar dat de Union Leader, een krant die het debat sponsort, plaatste. Morgen zal blijken of hij daadwerkelijk wegblijft of voor een andere stunt gaat zorgen tijdens het debat.

Wie in elk geval met elkaar in discussie gaan zijn onder anderen ex-gouverneur van Florida Jeb Bush, gouverneur van Wisconsin Scott Walker en de Texaanse Senator Ted Cruz.

Perry en Santorum, die het bij de vorige verkiezingen in 2012 af moest leggen tegen Mitt Romney, behoorden tot de afvallers. Zij missen daardoor een belangrijk moment om te strijden om de gunst van de kiezer. De zeven Republikeinen die de slag hebben gemist, gaan als troost niet op prime-time maar om 17 uur 's middags met elkaar in debat.