Sanders geeft niet op: "Kiezers moeten maar eens goed kijken naar kritisch e-mailrapport Clinton"

Bernie Sanders.
AP Bernie Sanders.
Bernie Sanders heeft zijn Democratische opponente in de race naar het Witte Huis steeds gespaard in het verleden wanneer het over het e-mailschandaal ging waarin ze verwikkeld is. Maar nu vindt Sanders dat de Amerikaanse kiezers en de superdelegates toch maar eens goed moeten nadenken: "Dit was geen goed rapport voor Clinton", klinkt het in een tv-interview met CBS News.

Sanders heeft er tijdens zijn campagne steeds van afgezien om Clinton aan te vallen om het e-mailschandaal. In een tv-debat zei hij zelfs dat hij "het doodmoe was om het steeds over die verdomde e-mails te hebben".

In een nieuw interview zegt de Democratische presidentskandidaat dat kiezers en superdelegates maar eens "goed moeten kijken" naar het kritische verslag dat het ministerie van Buitenlandse Zaken onlangs publiceerde. Dat is vernietigend voor Clinton, die haar privémail gebruikt heeft tijdens haar ambtsperiode als minister van Buitenlandse Zaken. Ze zou herhaaldelijke waarschuwingen over de veiligheidsrisico's naast zich neergelegd hebben.

Niet betrouwbaar

Republikeinen Donald Trump en Paul Ryan gebruikten het verslag al om aan te tonen dat Clinton niet betrouwbaar is. Ook Sanders haalt dat nu aan: "Het is geen goed rapport voor minister Clinton. Dat is iets dat het Amerikaanse volk, de Democraten en de afgevaardigden zullen moeten bekijken."

Sanders blijft echter zoals altijd zijn nuchtere zelf: "Maar nu wil ik me verder focussen op hoe we de verdwijnende middenklasse terug kunnen opbouwen, armoede kunnen aanpakken en gezondheidszorg kunnen garanderen voor alle mensen."

FBI

Ondertussen houdt Clinton zich kranig. Maar of haar Democratische nominatie echt in gevaar komt, zal afhangen van het rapport van de FBI. Als FBI-agenten binnenkort concluderen dat Clinton de wet heeft overtreden, wordt ze aangeklaagd en is haar kandidatuur voorbij.