Samenwerking VS-China rond sancties tegen Iran

President Barack Obama met zijn Chinese ambtsgenoot Hu Jintao.
UNKNOWN President Barack Obama met zijn Chinese ambtsgenoot Hu Jintao.
De Amerikaanse president Barack Obama en zijn Chinese ambtgenoot Hu Jintao willen samenwerken in de onderhandelingen over eventuele sancties tegen Iran. Dat heeft een topfunctionaris van het Witte Huis maandag aangekondigd na afloop van een onderhoud tussen Obama en Hu in Washington.

"De twee presidenten hebben afgesproken dat hun delegaties gaan samenwerken met betrekking tot sancties", zo verklaarde Azië-adviseur Jeff Bader van het Witte Huis.
 
VN
Washington beschuldigt Iran ervan te werken aan de ontwikkeling van kernwapens en stuurt in de schoot van de Verenigde Naties aan op nieuwe sancties tegen Teheran. China is traditioneel meer terughoudend. Obama en Hu Jintao spraken elkaar maandag ongeveer anderhalf uur in de aanloop naar een grote internationale conferentie over nucleaire veiligheid.
 
Chinese munt
Een Chinese woordvoerder liet na het onderhoud met Obama verstaan dat Peking voorstander is van dialoog en onderhandelingen om de Iraanse kwestie aan te pakken. Tijdens het onderhoud met Hu Jintao heeft Obama ook aangedrongen op maatregelen om de Chinese munt op te waarderen.
 
Onder druk
De relaties tussen de Verenigde Staten en China waren de voorbije maanden onder druk gekomen. Naast de waardering van de Chinese munt zorgden ook de mensenrechten in Tibet, de Amerikaanse wapenverkoop aan Taiwan en de problemen van Google in China voor diplomatieke spanningen. (belga/kh)
 

UNKNOWN