Samenscholingsverbod aan vluchtelingenopvang in Heidenau na relletjes

Eerder deze week werd de Duitse bondskanselier Angela Merkel bij een bezoek aan het asielcentrum in Heidenau door boze betogers uitgescholden voor 'volksverraadster'.
GETTY Eerder deze week werd de Duitse bondskanselier Angela Merkel bij een bezoek aan het asielcentrum in Heidenau door boze betogers uitgescholden voor 'volksverraadster'.
Het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft vandaag bekendgemaakt dat het in het weekeinde politieversterkingen naar de oostelijke deelstaat Sachsen zal sturen na het racistisch geweld van de voorbije week als reactie op de massale aankomst van migranten in Duitsland.

Volgens woordvoerder Johannes Dimroth van het ministerie heeft de deelstaat steun van de federale politie gevraagd en zal die er ook komen. Over hoeveel manschappen het ging, wou hij niet zeggen.

In Heidenau, dat vorig weekeinde het toneel was van hevige botsingen tussen extreemrechtse demonstranten en de politie, zijn van vrijdag tot maandag alle samenscholingen verboden.

Een administratieve rechtbank in Dresden heeft echter dit verbod "illegaal" bevonden. De uitspraak veegde het argument van de regionale politie van tafel dat zij niet genoeg middelen heeft om de veiligheid van samenscholingen te waarborgen. Er is immers politie van andere deelstaten en de federale staat beschikbaar.