Samantha (2) is doof, en daarom is hele buurt gebarentaal aan het leren

CBS News
Een goede buurt begint met goede buren, en daarvan is een straat in het stadje Newport in de Amerikaanse staat Massachusetts het mooiste bewijs. De bewoners doen er hun uiterste best om de communicatie met het 2-jarige dove meisje Samantha Savitz zo vlot mogelijk te maken. De hele buurt waar ze woont, is namelijk een cursus gebarentaal aan het volgen zodat het meisje met iedereen kan communiceren.

Soms voelt het alsof Amerika zijn gemeenschapsgevoel verliest, zo schrijft CBS News, maar dan hoor je over een plek als deze, waar de hele buurt zich bezighoudt met het welzijn van een kind.

“Ze houdt van mensen en wil met iedereen praten”, aldus papa Raphael. Maar de kleine Samantha is dus doof. Ook de bewoners vonden het frustrerend dat ze niet met de peuter konden communiceren. “Ik wist niet wat ik moest doen, iedereen zou toch met haar willen communiceren?”, zei een buurman aan de nieuwszender. “Je zou toch op zijn minst een basisconversatie moeten kunnen hebben.”

Cursus gebarentaal

Daarop beslisten de buren van Samantha om een instructeur in te huren die hen nu onderdompelt in Amerikaanse gebarentaal. De leraar, Rhys McGovern, vond het plan zelf ietwat opmerkelijk, omdat ouders van dove kinderen zelfs vaak niet de moeite doen om gebarentaal te leren. “Maar hier heb je een volledige gemeenschap die wil communiceren met een doof kindje, en dat is fantastisch”, aldus Rhys.

Haar ouders kunnen hun dankbaarheid niet genoeg benadrukken. “We zijn iedereen zo dankbaar”, zei papa Raphael. “Je ziet ze helemaal opleven wanneer iemand met haar kan communiceren”, aldus mama Glenda. 

“Je zou haar moeten zien, wanneer ze aan het einde van de les binnenkomt,” zei een buurman. “Het eerste wat ze tegen ons zegt is ‘vriend’”, zei een andere buurman.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • raf janssens

  omdat ouders van dove kinderen zelfs vaak niet de moeite doen om gebarentaal te leren.deze regel vind ik de meest triestige regel in heel het artikel.hoe kun je als ouder beslissen om niet te communiceren met je kind

 • Diane Van den Broeck

  Ik vind dat iedereen dat zou moeten leren op school.

 • Tom Caers

  Prachtig. Dit bestaat simpelweg niet meer in België

 • Paul Philippaerts

  Hartverwarmend. Moet geweldig zijn, om met zo'n kleine uk die niets kan horen toch te praten, zonder lawaai. Dikke proficiat voor die buren.