Salvini zegt dat hij politie hielp bij vondst van oorlogswapens bij rechts-extremisten

De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini.
REUTERS De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini.
De extreemrechtse Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini heeft naar eigen zeggen de politie als eerste getipt over de oorlogswapens die gisteren in de buurt van Turijn werd aangetroffen bij een groep aanhangers van extreemrechts. In de voorraad zat onder meer een raket. "Ik ben blij dat ik kon helpen bij de vondst van de raket", aldus Salvini op een persconferentie in Genua. 

In het onderzoek naar de wapens werden gisteren drie mensen opgepakt, onder wie een vroegere kandidaat voor de neonazistische partij Forza Nuova. De wapens en munitie werden in zijn huis aangetroffen. In een opslagplaats nabij een kleine luchthaven in Milaan werd ook een lucht-luchtraket gevonden. De raket werd in Frankrijk geproduceerd. Normaal wordt zo’n raket gebruikt door het Qatarese leger.

Volgens Salvini bracht hij de veiligheidsdiensten op de hoogte nadat de inlichtingendiensten hoorden "over een Oekraïne-groep die een aanslag plande op mijn leven". "Het was een van de vele doodsbedreigingen die ik elke dag krijg en waarmee ik niet te koop loop. In dit geval was het gedetailleerd."

De tip van Salvini leidde de politie ertoe een onderzoek op te starten naar Italiaanse extremisten die in Oekraïne vochten. De raid van gisteren was een gevolg van dat onderzoek, maar de politie beklemtoonde dat de arrestaties van gisteren apart staan van de oorspronkelijke groep. Nog volgens de politie ontdekten ze de neo-nazi, Fabio Del Bergiolo, omdat hij betrokken was bij mislukte onderhandelingen om de raket te verkopen aan een Italiaan die vocht tegen de pro-Russische separatisten in het oosten van Oekraïne.

De politie heeft in de afgelopen weken al verschillende huiszoekingen uitgevoerd binnen de extreemrechtse beweging in de streek van Turijn.
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Eric Leysen

  Hoe komt het toch dat een democratisch verkozen minister van een toch wel ontwikkeld Europees land zoals Italië door de pers steeds weer als extreem rechts moet worden genoemd...? En dat extreem links en het geweld dat ze al jarenlang hanteren nooit in één adem worden genoemd? Pers en objectiviteit, duidelijk een achterhaald gegeven.

 • Lucien Mertens

  En hoe zou het op de thee kransjes bij de linkse extremisten/terroristen zijn?!

 • Edmond Dillien

  Dat ziet er daar ook een plezante politieke structuur uit, Italië is nu altijd wel woelig geweest hierin maar nu gaan ze stilaan terug naar de jaren '40 van vorige eeuw ze mankeren nog juist een"Duce" waarmee ze trouwens aan de basis lagen van de nationaal socialistische ideologie en niet Duitsland zoals velen denken.

 • Jacques-Philippe Leclerc

  De politie kreeg zoals gewoonlijk een tip. Wat ze je dus niet vertellen dat deze tip kwam van het Military Intelligence Corps (MIC), het is de inlichtingenafdeling van het Amerikaanse leger.

 • Paul De Mol

  Het nieuws volgens onze etikettenklevende leugenmedia: Salvini, 'extreemrechts' en dus slecht, wordt bedreigd door extreemrechtse neonazis (extreem slecht) die meevechten met Oekraïne (zeer goed) tegen Russisch-gezinde (dus slechte) landgenoten die wel begrip vinden bij Salvini (dus inderdaad slecht). De verdwazing in de geesten is zo ver gevorderd dat ze de tegenstrijdigheid in hun denken niet eens meer opmerken.