Salvini beschuldigt Parijs van "huichelarij" na eretekens voor kapiteins reddingschip

Carola Rackete
AP Carola Rackete
Dat Parijs de Duitse kapiteins van een reddingschip voor migranten het hoogste ereteken wil toekennen, is de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini in het verkeerde keelgaat geschoten. Salvini beschuldigt de Fransen van "huichelarij". De twee kapiteins, Carola Rackete en Pia Klep, worden in Italië vervolgd omdat ze migranten oop zee hebben gered.

Carola Rackete, de kapitein van een schip van de ngo Sea Watch, voer in juni richting de haven van het Italiaanse Lampedusa om veertig op zee geredde migranten aan land te brengen. Maar Italiaans minister van Binnenlandse Zaken Salvini heeft reddingsschepen verboden aan te meren in Italiaanse havens. Bovendien botste ze tegen een boot van de Italiaanse politie. Tegen Rackete en haar collega Pia Klemp loopt nu een gerechtelijk onderzoek.

Ze roepen Rackete uit tot heldin maar gingen zelf wel niet in op haar oproep om hulp

Salvini

De Franse hoofdstad Parijs wil de twee nu het hoogste ereteken toekennen. "Organisaties als SOS Mediterranee en Sea Watch strekken ons tot eer en bewijzen ons een dienst tegenover de stilstand van Europese regeringen", zei de adjunct van de Parijse burgemeester Anne Hidalgo gisteren. Maar Salvini is daar niet over te spreken. "Huichelarij", vindt hij het. "Ze roepen Rackete uit tot heldin maar gingen zelf wel niet in op haar oproep om hulp." De Franse president Emmanuel Macron wil reddingsschepen niet toelaten in de Franse havens, maar het land heeft wel al migranten opgenomen die in Italië of op Malta aan land kwamen, zegt Salvini. De Italiaanse binnenlandminister zwaait met een mail van Rackete, waarin zij zegt dat Frankrijk en Malta haar schip hebben geweigerd.

Pia Klemp
Sea Watch Pia Klemp14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Thomas Miller

  @Wim Goossens: niemand wil vrouwen kinderen laten verdrinken. Pik ze idd op en breng ze terug aan land, waar ze te water gegaan zijn. Dat doen ook de reddingsdiensten aan de zee en in zwembaden. Of verwacht jij dat ze jouw in Knokke redden en in Engeland aan wal zetten ?

 • Conny Van den Bosch

  wim Goossens, die badgasten die jij bedoelt kruipen niet in overvolle rubberbootjes om dan van zodra ze de EU ferry zien hun boot lek te steken en allemaal in het water te springen. En zelfs dat hoeft niet meer, de NGO's pikken ze nu al op quasi aan het strand. Dus jouw vergelijking houdt geen steek.

 • Vladimir De Leeuw

  Wim Goossens, steek je huis eens met opzet in brand en bel dan de brandweer; wedden dat je zelf mag opdraaien voor de kosten. Het zou een veel grotere besparing zijn om al die ngo's niet meer te subsidiëren. Als je met opzet met een lekke boot in zee gaat en dan verwacht dat je gered wordt, dan ben je verkeerd bezig. Die ngo's colaboreren met de smokkelaars, ze varen heen en weer voor de kusten omdat ze weten waar de smokkelaars hun "marchandise" in zee laten.

 • karl van dyck

  Deze 2 vrouwen die marionetten zijn van NGO'S zouden moeten opdraaien voor alle kosten die men maakt door deze vluchtelingen op te vangen.

 • Rudi Swinnen

  Dat schip heeft die migranten gaan oppikken voor de kust van Libie en als een veerboot hen illegaal afgezet in Italie . Als dat een medaille verdiend ? Neen een veroordeling wegens helpen aan mensensmokkel heet dat !