Saharazand beperkt zicht in Griekenland

Grote hoeveelheden fijn zand uit de Sahara beperken het zicht in grote delen van Griekenland.
EPA Grote hoeveelheden fijn zand uit de Sahara beperken het zicht in grote delen van Griekenland.
Warme luchtstroom en zand uit de Sahara hebben in grote delen van Griekenland het zicht beperkt. Bij vochtige temperaturen rond de 22 graden was de zichtbaarheid beperkt tot een paar honderd meter in sommige delen van het land en op Kreta. 

Reden hiervoor zijn "enorme hoeveelheden fijn zand uit de Sahara" en de sterke zuidenwinden boven de Middellandse Zee naar Zuidoost-Europa, zeiden meteorologen. Het warme en vochtige weer zou de komende dagen aanhouden.

Het Saharastof is afkomstig uit landen als Marokko, Algerije en Tunesië en is door een zuidelijke stroming in de atmosfeer de voorbije dagen op grote hoogte via onder meer Spanje, Italië en Frankrijk ook in onze richting gevlogen. Zo zorgde het Saharastof er gisteren voor dat het zonlicht meer gebroken werd en dat de lucht bij een laagstaande zon spectaculair rood kleurde. Dat leverde deze prachtige foto’s op:

De zonsopgang op Brussels Airport.
Twitter @MenaceJuri De zonsopgang op Brussels Airport.
Deze weerfoto werd gemaakt in Zonnebeke door Kristof Vandewalle (via Noodweerbenelux).
Noodweerbenelux / Kristof Vandewalle Deze weerfoto werd gemaakt in Zonnebeke door Kristof Vandewalle (via Noodweerbenelux).1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Lilly Daems

    Dat is dan fijn stof dat ONS word aangerekend als zijnde van dieselmotor .