Sadiq Khan wordt eerste moslimburgemeester Londen

Sadiq Khan, de volgende burgemeester van Londen.
AFP Sadiq Khan, de volgende burgemeester van Londen.
Labour-politicus Sadiq Khan wordt de nieuwe burgemeester van Londen. Hij won de verkiezingen overtuigend van zijn belangrijkste tegenstrever, de kandidaat van de Conservatieve Partij, Zac Goldsmith.

Met Khan krijgt de Britse hoofdstad voor het eerst een moslim als eerste burger. Het is daarbij voor het eerst sinds 2008 dat iemand van Labour de stad leidt. De afgelopen jaren had de flamboyante Boris Johnson van de Conservatieve Partij het in Londen voor het zeggen.

De 45-jarige Khan is zoon van Pakistaanse immigranten. Zijn vader was buschauffeur en zijn moeder naaister. Khan begin al vroeg naast school te werken. Hij studeerde rechten en werd mensenrechtenadvocaat, parlementslid en later minister van Transport. Hij won in september de kandidaatsverkiezingen binnen de Labour Partij. Hij beloofde dat hij als burgemeester duizenden woningen zal laten bouwen om de druk van de onroerendgoedmarkt in de Britse hoofdstad te halen. "Ik wil de meest economievriendelijke burgemeester van Londen worden'', kondigde hij aan.