Saad Hariri wordt nieuwe Libanese premier

UNKNOWN

Saad Hariri, de zoon van de vermoorde Libanese premier Rafiq Hariri, wordt de nieuwe eerste minister van het land. Dat heeft de meerderheid in het parlement beslist in samenspraak met de president. Saad Hariri nam na de moord op zijn vader in 2005 de leiding van de partij over.

Hezbollah
Vier jaar na de aanslag zal Saad Hariri worden aangesteld om een nieuwe regering te vormen. Een delicate zaak want de kern van de minderheid (die qua stemmenaantal eigenlijk de meerderheid is) in Libanon wordt gevormd door Hezbollah, dat een regering van nationale eenheid eist.

Twee kampen
Bij de verkiezingen van 7 juni haalde de 14 Maart-coalitie rond Hariri 71 van de 128 zetels in het parlement. De 8 Maart-coalitie rond Hezbollah (onder andere het eveneens sjiitische Amal en de christelijk-maronitische generaal Michel Aoun) haalde 57 zetels. Beslissende factor voor de overwinning van Hariri (plus één zetel) bleek dat de Libanese christenen vooral voor de met Hariri's soennitische gelieerde christelijke partijen hadden gestemd. De partij verklaarde "met open geest te willen samenwerken".

De strijd tussen beide kampen leidde in mei 2008 tot schermutselingen met een honderdtal doden tot gevolg. Er werd gevreesd dat het land opnieuw in een burgeroorlog zou verzeilen, maar dat is (vooralsnog) niet gebeurd. (afp/belga/gb)