Ryanair-piloot pleegt vlak voor vlucht naar Charleroi zelfmoord

REUTERS
Een Nederlandse piloot, die vloog voor Ryanair, blijkt kort voor een vlucht zelfmoord te hebben gepleegd. De vliegtuigmaatschappij heeft geschokt gereageerd. 

De 45-jarige man maakte vrijdag vlak voor de vlucht van Malaga naar Charleroi een eind aan zijn leven in een parkeergarage bij het vliegveld. Alarmbellen gingen af toen de piloot niet kwam opdagen.

"In vijftien jaar heeft hij nooit een vlucht gemist, dus we wisten dat er iets niet klopte'', zegt een bron tegen de Britse krant
The Sun. Zijn levenloze lichaam werd even later in zijn auto gevonden. De vlucht naar Charleroi vertrok uiteindelijk met een aantal uur vertraging. 

"Bedroefd"

De vliegtuigmaatschappij heeft de dood van de piloot aan de website van het Algemeen Dagblad bevestigd. "We zijn bedroefd door de plotselinge dood van onze piloot en zijn collega's in Malaga zijn diep geschokt door deze persoonlijke tragedie'', zegt Ryanair in een statement. "We leven mee met zijn familie en vrienden en ondersteunen hen waar wij kunnen.'' De gezagvoerder woonde samen met zijn Belgische partner in het Spaanse Mijas.

Of zijn dood iets te maken heeft met zijn werk als piloot, is niet duidelijk. Ryanair wil uit privacy-overwegingen geen nadere mededeling doen over de achtergronden van het drama. 

Sociale onrust

Er heerst al een hele tijd sociale onrust bij de prijsvechter en de stakingsdagen volgen elkaar op. “We hebben veel respect voor de passagiers, maar onze werkgever heeft geen respect voor ons.” Dat schreven de bemanningsleden van Ryanair vorige maand in een open brief. “Ons salaris en onze uurroosters staan ons niet toe om een kwaliteitsvol leven te leiden,” klonk het nog. De Ryanair-piloten in ons land hebben op 10 augustus een staking gepland.

Geestelijke gezondheid

De Europese Commissie heeft vorige maand nog de regelgeving aangescherpt ten aanzien van de controle op de geestelijke gezondheid van piloten. Luchtvaartmaatschappijen moeten voortaan gezagvoerders aan een psychologische test onderwerpen voordat ze in dienst kunnen treden.

Deze en andere maatregelen zijn genomen naar aanleiding van de tragedie met een toestel van GermanWings in maart 2015. De copiloot liet een Airbus 320 met 150 mensen aan boord tijdens een vlucht van Barcelona naar Düsseldorf opzettelijk neerstorten. Hij was geestesziek en had suïcidale neigingen. Niemand overleefde het drama.

Piloten worden wel jaarlijks medisch onderzocht, maar een check op psychologische fitheid maakte daar tot dusver geen deel van uit. Zij zullen vanaf nu ook vaker een drugs- en alcoholtest moeten ondergaan.

Wie vragen heeft over zelfdoding kan daarvoor terecht bij de zelfmoordlijn op het telefoonnummer 1813 of via de website zelfmoord1813
37 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marc Van der Vloedt

  Altijd "klachtenprocedures" opstarten tegen een baasje die liever treitert dan managet ! Chronologisch vastleggen van zijn leugens, verkeerde instructies en als dat niet helpt...ook aanvallen beginnen lanceren op zijn ((dubbel) privé-) of zijn "perfect harmonisch" gezinsleventje.

 • Paul Van Hooland

  Wie zijn wij om te oordelen en veroordelen , innige deelneming aan familie. Van Hooland Paul

 • Line Breemersch

  Zoals Ryanair met mensen omgaat, is toch niet meer normaal......

 • Jef Denijs

  Gelukkig was het vlak vóór de vlucht en niet tijdens het vliegen.

 • jan vanhulle

  zelfdoding is een complexe opeenvolging van diverse oorzaken die het verder leven voor iemand onmogelijk maakt, het is een mogelijkheid om aan een rampzalig leven een einde te maken. Ik heb er alle begrip voor maar ik leerde één ding, als het je overkomt stel het dan tot de volgende dag uit.