Ryanair bevestigt landingsincident in Limoges met toestel uit Charleroi

De Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair bevestigt dat een vliegtuig, komende van de luchthaven van Charleroi, op de eindbestemming in het Franse Limoges om 16.00 uur bij de landing geslipt is. Dat heeft de lagekostenmaatschappij vrijdag gemeld.

Het toestel is tien meter naast de landingsbaan, in het gras, tot stilstand gekomen.

Op het ogenblik van de landing was het aan het regenen. De landingsbaan lag er volgens de luchtvaartmaatschappij vochtig bij en er stond een sterke wind. Toch waren de veiligheidscondities normaal.

Volgens Ryanair raakten geen van de 175 passagiers en zes bemanningsleden gewond bij het incident. De Franse televisiezender France 3 spreekt op zijn website echter van twee lichtgewonden, onder wie een zwangere vrouw. Die zwangere vrouw is volgens Ryanair uit voorzorg naar het ziekenhuis overgebracht voor een medische controle.

Na de incidentrijke landing zette de kapitein van het toestel de noodprocedure in werking. De passagiers hebben daarop het vliegtuig via glijbanen kunnen verlaten. Ze zijn dan met bussen naar de terminal van de luchthaven van Limoges gebracht.

De passagiers die in Limoges klaarstonden voor een terugkeer naar België werden overgebracht naar de dichtstbijzijnde luchthaven. In Poitiers, op een uur rijden van Limoges, staat een Ryanair-toestel klaar voor de vlucht naar Charleroi. Dat toestel kwam van het Britse Stansted.

Een team van ingenieurs van Ryanair vliegt vrijdagavond naar Frankrijk om het toestel in Limoges te inspecteren en indien nodig de schade te herstellen. Ryanair meldt dat het de Franse en Ierse autoriteiten op de hoogte heeft gebracht van het incident. De luchtvaartmaatschappij start ook een onderzoek. Tot de juiste oorzaak van het incident gekend is, geeft Ryanair geen verdere commentaar. (belga/jv)