Ryanair-basis Eindhoven vanaf vandaag gesloten: 16 medewerkers ontslagen, piloten “bereidwillig thuis”

Cabinepersoneel en piloten van Ryanair op vliegveld Eindhoven tijdens de staking.
ANP Cabinepersoneel en piloten van Ryanair op vliegveld Eindhoven tijdens de staking.
Ryanair heeft zestien van de 98 cabinemedewerkers die vanaf luchthaven Eindhoven werkten, ontslagen. Ruim dertig medewerkers hebben onder protest ingestemd met de “vrijwillige” overplaatsing en nog eens zestien medewerkers hebben zelf aangegeven niet voor Ryanair te willen werken. Dat bevestigde vakbond FNV Luchtvaart. De zestien piloten die door Ryanair voor het blok zijn gezet, zitten momenteel volgens pilotenvakbond VNV "bereidwillig thuis". 

Maandag heeft Ryanair zijn basis in Eindhoven gesloten, ondanks protest van personeel. FNV zegt nu naar de rechter te stappen. De vakbond wil dat het personeel volgens Nederlands recht wordt behandeld. Daarnaast wil de bond dat medewerkers die hebben ingestemd met de verhuizing, ruimschoots worden gecompenseerd.

“Staken betekent sluiten”

De Ryanair-piloten legden in augustus het werk voor het eerst neer. Vervolgens kregen de medewerkers een brief dat de basis in Eindhoven zou sluiten als er nog een keer zou worden gestaakt. Eind september volgde er desondanks een nieuwe staking, en enkele dagen later kondigde de luchtvaartmaatschappij de sluiting van de basis aan. De ontslagen medewerkers zaten volgens FNV nog in hun proeftijd. Daardoor konden zij zonder opgave van reden worden ontslagen. 

Volgens VNV is geen van de piloten ingegaan op het eerdere aanbod van de Ierse luchtvaartmaatschappij tot “vrijwillige” overplaatsing. Daarvoor hadden ze tot vrijdag 18 uur de tijd. De piloten hadden Ryanair al wel voor de rechter gesleept. Die oordeelde dat de piloten alleen vluchten vanaf Eindhoven hoefden uit te voeren. In de roosters van Ryanair staan nog wel vluchten naar Eindhoven, maar die vangen allemaal elders aan.

Stakers zitten “bereidwillig thuis”

Nu de basis in Eindhoven gesloten is, zitten de piloten thuis. Volgens de VNV zijn de piloten wel bereid iedere vlucht vanaf de luchthaven Eindhoven naar elders uit te voeren, maar in de roosters van Ryanair staan voorlopig enkel vluchten die aankomen in Eindhoven. 
13 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jean Huysmans

  De enige schuldigen zijn de EU en de nationale regeringen: een bedrijf betaalt zich blauw aan personeelskosten. Van deze gigantische bedragen komt slechts gemiddeld 25% bij de werknemer terecht. Gemiddeld 75% gaat, op allerlei manieren, naar de regeringen allerhande. Gevolg: niemand tevreden, de werknemer verdient te weinig, de werkgever betaalt teveel.

 • jef Van De Plas

  Boycot Ryanair toch gewoon.als je een beetje zoekt zijn er mogelijkheden zat om ergens naar toe te vliegen.

 • Jan Van Rompaey

  Leg maar de schuld bij de gek van Ryanair. Wie goedkoop vliegt doet het op de kosten en miserie van de werknemers. Schaam jullie. De tijd van slaven is hopelijk voorbij.

 • Luc Deville

  Als de vakbonden op alle basissen staken en als reactie sluit Ryanair ze is het ook gedaan met Ryanair. Dan heeft de topman wat hij wil nl. geen lastig personeel, geen lastige klanten en geen overheden waar hij mee moet onderhandelen.

 • Bene Devos

  Hoe onnozel kun je zijn om dit op de vakbonden te steken? Steek het op de uitzuiger van Ryanair. En op een gegeven moment ben je beter af zonder job dan mèt! De spiraal naar omlaag ,daar komt een einde aan. Kan hij niet overleven misschien met zijn dumpingprijzen? Vraag wat meer voor een ticket op een normale manier den betaal en respecteer je piloten!