Ryan schaart zich ook na gesprek nog niet achter Trump

Donald Trump steekt zijn duim omhoog bij aankomst op de meeting met de Republikeinse Partij.
Photo News Donald Trump steekt zijn duim omhoog bij aankomst op de meeting met de Republikeinse Partij.
De voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, Paul Ryan, schaart zich nog steeds niet achter de gedoodverfde Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump. Vandaag spraken zij achter gesloten deuren met elkaar.

In een gezamenlijke verklaring lieten Ryan en Trump weten dat ze samen willen werken om de partij te verenigen, maar Ryan zei niet dat hij de omstreden vastgoedmagnaat zal steunen in zijn race naar het Witte Huis.

De Republikeinse partij kraakt onder het gewicht van Donald Trump. Ondanks oproepen tot eenheid hebben meerdere Republikeinse partijprominenten gezegd Trump niet te zullen steunen. Ook Ryan zei eerder dat Trump zich moet aanpassen aan de Republikeinse agenda voordat hij zich definitief achter hem wil scharen.

Na het gesprek verklaarden Trump en Ryan dat zij "eerlijk zijn over hun verschil van mening" en gezamenlijk zullen optrekken tegen Hillary Clinton, de waarschijnlijke kandidaat van de Democraten. Ze zullen verdere discussies voeren om nader tot elkaar te komen, en "vertrouwen erop dat er een grote kans is om onze partij te verenigen en in de herfst te winnen."

Ryan had het na afloop over een bemoedigend gesprek. Hij zei dat het nu eenmaal tijd gaat kosten om de partij te verenigen, na een reeks voorverkiezingen waarin de verdeeldheid binnen de partij zo breed werd uitgemeten. Ryan is bereid de Republikeinse conventie deze zomer voor te zitten, zei hij.

Paul Ryan.
AP Paul Ryan.