Rwandese president herschikt regering

Paul Kagame
UNKNOWN Paul Kagame

President Paul Kagame van Rwanda heeft vijf ministers bedankt voor bewezen diensten en zeven nieuwe leden in de Rwandese regering opgenomen, onder wie vier vrouwen. Bernard Makuza blijft eerste minister.

Rosemary Museminali komt op Buitenlandse Zaken in de plaats van Charles Murigande, die de nieuwe portefeuille van Regeringszaken krijgt. De regering telt voortaan 21 ministers en zes staatssecretarissen, onder wie acht vrouwen.

Ontevreden
De Rwandese president gaf onlangs zijn ontevredenheid te kennen over de prestaties van sommige ministers. Op een seminarie had Kagame maatregelen aangekondigd tegen leden van zijn ploeg die niet aan zijn eisen beantwoordden. De regeringsherschikking komt ook enkele dagen na het bezoek van de Britse ex-premier Tony Blair, die zich vrijwillig als adviseur van Kagame opwierp. Blair stelde enkele hervormingen binnen de Rwandese regering voor.

De ministers van Informatie, Werk, Onderwijs, Infrastructuur en Landbouw kregen luidens de mededeling ontslag. Een nieuw ministerie voor de Integratie in de Economische Gemeenschap van Oost-Afrika werd toevertrouwd aan Monique Mukamuliza, terwijl een andere vrouw, Louise Mushikiwabo, tot minister van Informatie benoemd werd.

Het Rwandees Patriottisch Front, de partij van de president, krijgt vier nieuwe departementen in handen ten koste van andere politieke partijen. In het najaar zijn parlementsverkiezingen gepland. (afp/bdr)