Rwandese president beledigen? Dan riskeer je zeven jaar cel

Rwandese president Paul Kagame
EPA Rwandese president Paul Kagame

In Rwanda werd vorig jaar een wet in het leven geroepen die het beledigen van president Paul Kagame strafbaar stelt. Overtreders riskeren tussen de vijf en zeven jaar cel. Advocaat Richard Mugisha heeft geprobeerd om de wet aan te vechten. Hij stelde dat de wet ongrondwettelijk is omdat ze de vrijheid van meningsuiting ondermijnt. Maar de rechtbank oordeelde van niet, vanwege de verantwoordelijkheid die de overheid draagt. Elke vorm van kritiek op de president ligt erg gevoelig in Rwanda. Kagame, die al sinds 2000 aan de macht is, maakt zijn critici overal ter wereld monddood. 

Opmerkelijk is dat diezelfde rechtbank wel van oordeel was dat de wet, die artikels of cartoons verbiedt die ministers of andere leden van de overheid vernederen, vernietigd moest worden.

Mugisha had ook geijverd voor het schrappen van de artikels in de wet die overspel criminaliseert. Maar ook dat verzoek werd door de rechtbank verworpen, overspel blijft dus strafbaar in Rwanda. 
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.