Rwandese blauwhelm doodt vier collega's en pleegt dan zelfmoord

Rwandese VN-soldaten in Bangui. (Archiefbeeld)
AFP Rwandese VN-soldaten in Bangui. (Archiefbeeld)
Een Rwandese militair van de Verenigde Naties heeft deze ochtend in de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) vier collega's doodgeschoten en daarna een einde aan zijn eigen leven gemaakt. Het schietincident gebeurde in het hoofdkwartier van de Rwandese VN-militairen in de hoofdstad Bangui. Acht anderen raakten gewond.

"We hebben meteen een onderzoek ingesteld om te achterhalen hoe dit heeft kunnen gebeuren'', aldus een hooggeplaatste Rwandese militair. "We vermoeden terrorisme, maar dat hij psychische problemen had sluiten we ook niet uit.'' Het gaat om het zwaarste incident bij de VN-macht sinds de oprichting ervan in september vorig jaar. In december 2013 was het wel tot schoten gekomen tussen Tsjadische en Burundese soldaten die deel uitmaakten van de missie van de Afrikaanse Unie in de CAR. Daarbij vielen geen slachtoffers.

Minusca telt nu 10.800 soldaten, uit Burundi, Congo-Brazzaville, Democratische Republiek Congo, Equatoriaal Guinea, Indonesië, Gabon, Kameroen, Marokko, Pakistan, Rwanda en Senegal. De VN-missie wordt gesteund door de de Franse interventiemacht Sangaris, en is bedoeld om een einde te maken aan het zware geweld tussen de moslims en christenen in het land.

Toen president François Bozizé in maart 2013 werd afgezet door een rebellie van overwegend moslims, de Séléka, kwam het Afrikaanse land terecht in de ergste crisis sinds de onafhankelijkheid in 1960. Het overgangsregime dat geïnstalleerd werd nadat de Séléka begin 2014 verjaagd worden, probeert intussen de orde te herstellen. De Belgische Claire Bourgeois, humanitair coördinator voor de VN in het land, zei in april dat de problemen in het land een "vergeten crisis" dreigen te worden.