Rwanda wil drones inzetten voor verdeling vaccins

Een drone van Zipline, het bedrijf waarmee Rwanda in zee gaat.
REUTERS Een drone van Zipline, het bedrijf waarmee Rwanda in zee gaat.
De Rwandese president Paul Kagame heeft vandaag bekendgemaakt dat het land vaccins en donorbloed wil transporteren met drones. Rwanda werkt samen met de Amerikaanse firma Zipline om het systeem tegen augustus operationeel te hebben.

Roboticabedrijf Zipline International Inc. krijgt de steun van koerierdienst UPS en van Gavi, een organisatie die vaccins verdeelt in arme landen. De drones zullen bloed en vaccins overbrengen naar transfusiecentra in het land, dat elf miljoen inwoners telt. Daardoor kan de levering tot twintig keer sneller gebeuren dan over land.

"Drones zijn erg handig en we investeren tijd en geld in dit domein. Maar tegelijkertijd zijn we op de hoogte van sommige risico's, die echter beheersbaar zijn," vertelde Kagame tijdens een nieuwsconferentie op het Wereld Economisch Forum voor Afrika.

Volgens Keller Rinaudo, directeur van Zipline, heeft de firma 10,6 miljoen euro geïnvesteerd in de ontwikkeling van drones. Voor de Rwandese service zullen twaalf tot vijftien toestellen in dienst gesteld worden. "De eerste vlucht die effectief een levering uitvoert, kan eind juli of eind augustus plaatsvinden," vertelde hij. "We implementeren het systeem in Muhanga (in het zuiden van Rwanda, red.) en we zullen de meerderheid van de transfusiefaciliteiten in de westelijke helft van het land bevoorraden. Tegen eind 2017 kunnen we heel Rwanda bedienen."

Bedrijven over de hele wereld zijn erg geïnteresseerd in de inzet van drones om levertijden en kosten in te perken, maar daaraan zijn uiteenlopende risico's verbonden: van botsingen met vliegtuigen tot de nood aan veilige batterijen die lang genoeg meegaan.

Amazon liet al in 2013 weten dat het bekijkt of drones kunnen ingezet worden voor leveringen. Ook Google wil een dergelijke dienst tegen 2017.