Ga naar de mobiele website
^ Top

Rutte wil regering vormen met CDA en D66

Mark Rutte (VVD) verlaat de Tweede Kamer, vanochtend na een gesprek met verkenner Edith Schippers.
Mark Rutte (VVD) verlaat de Tweede Kamer, vanochtend na een gesprek met verkenner Edith Schippers.
Mark Rutte (VVD), de ontslagnemende minister-president van Nederland, wil dat zijn partij met onder meer het christendemocratische CDA en het links-liberale D66 in een nieuwe regering stapt. Dat heeft de liberale politicus vanmorgen verklaard na een gesprek met verkenner Edith Schippers, een partijgenoot van Rutte.

Rutte hoopt dat er een "stabiel meerderheidskabinet komt met draagvlak in beide Kamers", zo verklaarde hij. De vorige coalitie - VVD en het centrumlinkse PvdA - had geen meerderheid in de Eerste Kamer, waardoor er steeds naar de oppositie moest worden gekeken om maatregelen door de Senaat te loodsen.

PVV uitgesloten als partner
Samenwerking met CDA en D66 is "gezien de verkiezingsuitslag" dan ook logisch, vervolgde Rutte. Maar daarnaast moet wel nog een vierde partner met minstens vijf zetels gezocht worden om aan een meerderheid te raken. GroenLinks (14 zetels) en ChristenUnie (5) worden in dat verband het vaakst genoemd. Rutte herhaalde vandaag  nogmaals dat hij de PVV, de partij van de extreemrechtse populist Geert Wilders, uitsluit als coalitiepartner.

Minder lasten voor middenklasse
Tot slot benadrukte Rutte dat de volgende regering werk moet maken van een lastenverlichting voor de middenklasse, in combinatie met een belastingherziening. Verder moet die coalitie onder meer zorgen voor een energietransitie en investeren in ouderen- en verpleegzorg.

Verkenner Edith Schippers (VVD) maakte vandaag alvast duidelijk dat ze zelf geen deel zal uitmaken van de volgende Nederlandse regering. Schippers was in de ontslagnemende regering nog minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Maar ze stond dit jaar niet op de kandidatenlijst van de liberale partij VVD, al had ze een terugkeer als minister tot nu toe nooit volledig uitgesloten.

De VVD van Mark Rutte was woensdag bij de Tweede Kamerverkiezing in Nederland duidelijk de grootste partij geworden, ondanks een verlies van acht zetels. De liberale partij heeft daarom het voortouw mogen nemen bij de regeringsvorming.

Informateur van VVD

CDA-voorman Sybrand Buma heeft verkenner Edith Schippers inmiddels voorgesteld een informateur van VVD-huize aan te wijzen. Hij vindt ook dat er "absoluut" een kabinet moet komen dat een meerderheid heeft in beide Kamers van het parlement.

Een progressief-christelijk kabinet zoals GroenLinks-leider Jesse Klaver heeft voorgesteld, ziet Buma niet zitten. "Buitengewoon onlogisch", noemde hij die combinatie. Hij vindt dat de VVD als grootste partij na de verkiezingen in een nieuw kabinet moet komen.

De grote opgaven van nu gaan over onder meer de eerlijke arbeidsmarkt, immigratie en integratie en normen en waarden, aldus de CDA-leider. "Al die vraagstukken liggen op tafel. Een kabinet dat straks aantreedt zal antwoorden moeten geven op die zorgen van mensen."
Het volgende kabinet zal minstens vier partijen tellen omdat het CDA een meerderheidskabinet wil. "Het is aan de verkenner om te kijken om welke vier partijen het gaat."

VVD-leider Mark Rutte heeft steeds aangegeven CDA en D66 als natuurlijke partners te zien voor een nieuw kabinet. Die combinatie zou dan aangevuld kunnen worden met GroenLinks of ChristenUnie.

CDA-leider Sybrand Buma.
CDA-leider Sybrand Buma.5 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • patrick roels

  Zo is de de democratie negeren als het hun telkens uitkomt

 • Yvette Van Vaerenbergh

  Verzameling van verliezers om de wil van het volk te kunnen omzeilen maar hiermee word het probleem niet opgelost enkel vergroot.

 • Wendy Vm

  Erg dat hij 1.5 millioen Nederlanders de rug toe keerd die op PVV hebben gestemd. Maar ja.... zo is Rutte nu eenmaal....

 • ikben Rechts

  En voor de rest de overgrote meerderheid discrimineren!

 • Marlies Schoefs

  Zielig zolang het maar ni de pvv is

Meld een bug