Rutte ontvangen door Trump: "Relatie met Nederland is beter dan ooit"

Beide heren zijn in opperbeste stemming tijdens de ontmoeting.
AP Beide heren zijn in opperbeste stemming tijdens de ontmoeting.
Premier Mark Rutte is ontvangen door de Amerikaanse president Donald Trump in het Witte Huis. Het is het eerste bezoek van Rutte aan Trump. "De relatie tussen de Verenigde Staten en Nederland is beter dan ooit", aldus Trump.

De internationale handel, een van de heetste hangijzers in de betrekkingen met de Verenigde Staten, kwam na de aankomst van Rutte vrijwel meteen ter sprake. Trump kondigde aan dat "we dicht bij het sluiten van een paar goede handelsdeals zijn, althans: eerlijke handelsdeals. Eerlijke handelsdeals voor onze belastingbetalers, onze werknemers en onze boeren". Nu zijn die vaak de dupe van de handel met onder andere de Europese Unie, vindt Trump.

Rutte wil de handel juist stimuleren en wees erop dat die honderdduizenden banen oplevert in de VS en Nederland. Zijn doel is "om dat nog te verhogen". Rutte stelde dat "er zoveel mogelijkheden zijn voor de VS en Nederland om meer te doen" om elkaars economie en veiligheid te versterken, en daarvoor zijn wederzijdse investeringen juist noodzakelijk en goed.

WHO

De ontvangst leek al meteen op een woordenwisseling uit te draaien toen Trump overleg aankondigde met de EU over de onenigheid over handel en invoerrechten, die dreigt uit te lopen op een handelsoorlog. Trump verzekerde dat daar "iets positiefs uitkomt", of de VS en de EU er nu uitkomen of niet. Maar die laatste afloop kan "niet positief" zijn, wierp Rutte onmiddellijk tegen.

Trump nam de gelegenheid te baat om een waarschuwing af te geven aan de Wereldhandelsorganisatie, die zijn protectionistische koers afwijst en vrijhandel juist wil bevorderen. Als die de VS slecht blijft behandelen, dan zal hij ingrijpen, zei hij, zonder nadere toelichting.

Rutte kwam vanavond even na 20 uur (onze tijd) aan bij de ambtswoning van de Amerikaanse president. Die begroette hem bij aankomst en nam hem mee naar zijn kantoor, het Oval Office. Voor het onderhoud had Trump een klein uur uitgetrokken.
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Bernaerts Diane

  Waarom ziet een zittende Trump er altijd uit alsof hij op de pot zit?

 • MICHELINE GEVERS

  De foto spreekt boekdelen. Het is alsof Rutten , Trump een tand getrokken heeft. Zo'n pijnlijk gezicht. Och arme mijnheer de President. Nederland danst niet naar uw pijpen. Dat zijn beter zaken mensen dan Trump en de Amerikanen

 • Johan Billiet

  dacht Macron ook...

 • Yannik Samoy

  Volgende week krijgt Rutte van Trump een opdoffer.

 • Guy De Smet

  Zegt hij tegen iedereen, totdat ze hun gat gekeerd hebben, dan is het plots andersom.