Rutte dreigt met grenscontroles als Oost-Europa niet meer vluchtelingen opneemt

ANP
De Nederlandse premier Mark Rutte dreigt met grenscontroles tussen Oost- en West-Europa als de oostelijke lidstaten niet meer solidariteit aan de dag leggen in het migratiedossier. "Het is niet acceptabel dat een paar landen de meeste vluchtelingen opvangen. Wat we als westelijke landen kunnen doen, is onze eigen grenscontroles weer invoeren.”

Migratie is al jaren een splijtzwam tussen Oost- en West-Europa. Veel lidstaten willen op voorstel van de Europese Commissie verplichte quota invoeren om asielzoekers over de EU-landen te herverdelen, maar onder meer de Visegrad-landen Hongarije, Polen, Slovakije en Tsjechië zijn vierkant tegen.

Ja vrienden luister, het is niet zo dat je alleen maar dingen uit Europa kunt halen. Je zult ook solidair moeten zijn

Mark Rutte

De Nederlandse premier Mark Rutte denkt de impasse te kunnen doorbreken door grenscontroles in te voeren tussen Oost en West. Momenteel reizen alle Europeanen binnen de Schengenzone paspoortvrij.

"Veel van die Oost-Europese landen zijn lid van Schengen, en zijn daar trots op", zei Rutte gisteren in Nieuwsuur op de NOS. "Maar het lidmaatschap heeft ook als consequentie dat je solidair moet zijn. Als je dat niet bent, dan kan er een moment komen dat wij meer in het westelijke deel van Europa de grenscontroles weer invoeren. Je moeten laten voelen aan de Oost-Europeanen, ‘ja vrienden luister, het is niet zo dat je alleen maar dingen uit Europa kunt halen. Je zult ook solidair moeten zijn'."

Rutte heeft de plannen al doorgesproken met de Franse president Emmanuel Macron en de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Premier Charles Michel hamerde in het verleden al verschillende keren op de noodzaak voor meer solidariteit van de Oost-Europese landen in het migratiedossier.
41 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marleen Sauvillers

  Rutten is wakker geworden. Sinds de overwinning van Boudet is het alle hens aan dek bij de VVD. Toch vind ik het moedig van Rutten.

 • Valentin Valmont

  Voorbeeldig, terug baas over eigen land ipv Europa te laten beslissen wat er in ons land, en uiteindelijk onze gemeente gebeurt.

 • willy platteau

  deze Oost Europese landen hebben groot gelijk !! de graaiende politiekers vanuit hun ivoren toren van de EU beslissen over iets waar de bevolking het totaal niet mee eens is !! de rest van de EU zou beter een voorbeeld nemen aan die landen !!

 • JEAN-PAUL HOORNAERT

  schaf de leefloon af en het kindergeld en ze zullen niet meer naar hier komen

 • Kris Boeie

  Oost Europa pakt veel meer vluchtelingen op dan west Europa, Rutte vergeet de oorlog tusse Oekraïne en Rusland... Maw Arabieren en moslims moet je Binne pakke anders telt het niet. Heel triestig Mr Rutte, heel erg triestig