Rustige nacht in Bangkok

UNKNOWN
In de Thaise hoofdstad Bangkok is de tweede nacht met uitgaansverbod rustig verlopen. De politie meldt vanochtend geen incidenten. Honderden 'roodhemden' verlieten gisteren de door het leger ontruimde gebieden en een tempel waarin ze hun toevlucht gezocht hadden. Het leger kondigt aan dat het zijn operaties om het centrum van Bangkok volledig te beveiligen stopzet om 15 uur (10 uur Belgische tijd).

De soldaten hadden de volledige controle over de woensdag ontruimde wijk Ratchaprasong. Water- en elektriciteitsvoorzieningen, die een week geleden afgesloten werden om de manifestanten aan het wankelen te brengen, worden binnenkort "volledig opnieuw hersteld". Ook het openbaar vervoer zou binnenkort moeten hernemen.

Heel wat 'roodhemden' zouden ondertussen naar huis teruggekeerd zijn. Onder de vertrekkende mensen waren heel wat huilende vrouwen die weken lang in Bangkok protest voerden om nieuwe verkiezingen af te dwingen.

De regering heeft al laten weten dat ze zich zal vastpinnen op een tijdschema om tot verzoening te komen. Een onderzoek naar sociale onrechtvaardigheid, waarop de 'roodhemden' aandrongen, en vervroegde verkiezingen behoorden daartoe. De stembusgang kan volgens het kabinet van de premier nog dit jaar plaatsvinden.

Degene om wie het voor de 'roodhemden' allemaal om draait, de in 2006 verbannen premier Thaksin Shinawatra, roept vanuit zijn ballingschap op tot een nieuwe politieke dialoog. Dat hij de demonstranten opgejut zou hebben, zoals de regering zegt, wijst hij echter van de hand.

Sinds het begin van manifestaties van de 'roodhemden' midden maart lieten 83 personen het leven en raakten 1.900 mensen gewond. (belga/adb)