Russische telecomwaakhond test internet dat niet met buitenland verbindt

President Vladimir Poetin
AP President Vladimir Poetin
Rusland is van plan om heel het land even van het wereldwijde web los te koppelen. Daarbij zal het land testen of het toekomstige internetverkeer binnen de landsgrenzen kan blijven, onderdeel van de toekomstige cyberoorlog. 

Momenteel werkt Rusland aan een besloten internet. Dat betekent dat online gegevens enkel nog maar uitgewisseld zullen worden binnen Russische burgers én binnen de landsgrenzen. Ook internetverkeer naar Rusland zal omgeleid en gecontroleerd worden alvorens het de landsgrenzen binnen gestuurd wordt.

Dat alles gebeurt na een wetsvoorstel – ‘Digital Economy National Program’ genaamd - dat vorig jaar aan het Russische parlement werd voorgelegd. De wet legt enkele technische wijzigingen op die het mogelijk maken om onafhankelijk te opereren. Nog volgens het wetsvoorstel kan een toezichthouder illegale inhoud blokkeren. Op die manier wil de Russische telecomwaakhond Roskomnadzor buitenlandse spionnen weren.

Test

Omdat het niet simpel zal zijn om het internet in Rusland volledig los te koppelen van de rest van de wereld en Russische internetaanbieders zich nog afvragen hoe de maatregelen zullen uitpakken, vindt er binnenkort een eerste test plaats. Die moet voor 1 april plaatsvinden, maar de exacte datum werd niet bekendgemaakt.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.