Russische Syriëstrijder uit Galmaarden blijft aangehouden

Een met kogels doorzeefde moskee in Aleppo, Syrië.
AFP Een met kogels doorzeefde moskee in Aleppo, Syrië.
De 26-jarige Rus uit Galmaarden die onder aanhoudingsbevel was geplaatst omdat hij in Syrië aan de zijde van terreurbeweging IS zou gevochten hebben, blijft nog minstens een maand in de cel. Dat heeft de Brusselse raadkamer vandaag beslist, zo meldt het federaal parket. De man, Hamza Jachurkajev, zou eind april, begin mei naar Syrië zijn vertrokken en werd het voorbije weekend opgepakt bij zijn terugkeer.

Naar eigen zeggen heeft de man, een Rus die in het Tsjetsjeense Grozny werd geboren, in die maanden aan de Turks-Syrische grens voor een liefdadigheidsorganisatie gewerkt, waar hij gewonden en illegalen zou vervoerd hebben. Volgens het federaal parket zou de man banden hebben met de terreurgroep IS.

Op zijn gsm werden immers foto's gevonden waarop hij in gevechtskledij en met wapens zou te zien zijn. De man houdt vol dat het enkel om een T-shirt met camouflageprint gaat. Hamza J. werd door de onderzoeksrechter in verdenking gesteld voor deelname aan de activiteiten van een terroristische groep.