Russische staatszender toont beelden van Oekraïense ‘krijgsgevangenen’

De Russische staatszender Russia 24 heeft beelden vrijgegeven van Oekraïense krijgsgevangen die vastgehouden worden sinds het conflict in de Straat van Kertsj. Zondag werden drie Oekraïense marineschepen in beslag genomen en meer dan twintig matrozen gevangen.

Een van de gevangen mannen, Volodymyr Lisovyi, zei dat hij op de hoogte was van de “provocerende aard” van de Oekraïense actie. Hij gaf toe dat hij commandant was van marine-eenheid en voegde eraan toe dat hij zowel kleine wapens als machinegeweren mee aan boord had.

Andriy Drach zei voor de camera dat hij mee was met de kanonneerboot Nikopol met het bevel om van Odessa naar Marioepol te varen. “We werden door de Russische grenspatrouille gewaarschuwd dat we de Russische wet aan het schenden waren, ze hebben ons herhaaldelijk gevraagd om de Russische territoriale wateren te verlaten", voegde hij eraan toe. Serhiy Tsybizov, een derde gevangen Oekraïner, zei dat hij zich ook op de Nikopol bevond.

Het hoofd van de Oekraïense marine, Ihor Voronchenko, legde aan de Oekraïense televisie uit dat de drie mannen onder dwang valse verklaringen hadden afgelegd. “Ik ken deze matrozen uit Nikopol, ze zijn altijd eerlijk geweest in hun werk en wat ze nu zeggen, is niet waar.”

Ondertussen beval een rechtbank op de Krim dat 12 van de 23 of 24 Oekraïners die zondag werden gevangen, voor twee maanden zullen worden vastgehouden in een gevangenis in Simferopol . Ze worden beschuldigd van het illegaal binnendringen van Russische wateren. De anderen zullen vermoedelijk later worden voorgeleid.

Drie schepen in beslag genomen

Rusland blokkeerde zondag drie Oekraïense marineschepen die via de Straat van Kertsj naar de Zee van Azov probeerden te varen, van Odessa aan de Zwarte Zee naar Marioepol. Rusland beschuldigde de Oekraïense schepen ervan dat ze illegaal de Russische territoriale wateren waren binnengedrongen. Volgens Oekraïne opende Rusland het vuur op de schepen en raakten daarbij enkele bemanningsleden gewond.

De Europese Unie, de Verenigde Staten en de NAVO riepen Rusland op om de Oekraïense matrozen en hun vaartuigen onmiddellijk opnieuw vrij te geven. Ondertussen heeft ook VN-secretaris-generaal António Guterres Oekraïne en Rusland opgeroepen tot kalmte. Eerder op de dag deed Duits bondskanselier Angela Merkel een gelijkaardige oproep.

Volodymyr Lisovyi
Russia 24 Volodymyr Lisovyi
 Andriy Drach zou deel uitmaken van de Oekraïense geheime dienst.
Russia 24 Andriy Drach zou deel uitmaken van de Oekraïense geheime dienst.10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • marcel mampaey

  Rusland veegt aan alles hun voeten ze liegen en bedriegen als het hun uitkomt zij ontkennen dat vliegtuig met Nederlanders neergeschoten te hebben maar hadden al 5 andere vliegtuigen neergehaald er zijn geen Russen in Oerkraine aan het vechten wie dat geloofd is naief of dom.

 • Rudolf Jacobs

  geloven jullie nu echt dat dit de waarheid is die in de kranten staan ,ik geloof er geen bal van ,niet een reporter gaat daags nadien al uitgenodigd worden om deze of zulke meeting mee te maken geen enkele,dit is fake news en opgezet spel tegen de russen alweer

 • Wim de Belder

  dat krijg je ervan als de overeenkomst verbreekt met rusland over de wateren die gemeenschappelijk benut werden

 • Jean Craeghs

  Rusland gaat europa kleur doen bekennen en dan pas gaat de aap uit de mouw komen. Europa mag zich eindelijk eens gaan verdedigen tegen een Rusland dat veel sneller besluit, machtiger is en gek genoeg is om all the way te gaan. Denk dat het snel geklonken gaat zijn.

 • Gilbert Vermeersch

  Rusland is zeker en vast géén geen vriend, geen goede buur, integendeel.