Russische staatsmedia vergelijken protest gele hesjes met anti-Russische revoluties

Betoging van gele hesjes in Parijs.
Photo News Betoging van gele hesjes in Parijs.
Meerdere Russische staatsmedia merken sinds zondag een gelijkenis op tussen de gewelddadige betogingen van de "gele hesjes" en de "gekleurde" revoluties in vroegere Sovjetstaten. De pers ziet er de hand van Washington in.

Zo schrijft de officiële krant Rossiïskaja Gazeta dat "verzwakking van Macron en met een beetje geluk zijn ontslag, in het belang van Trump is”. Het dagblad wijst erop dat de Franse president Emmanuel Macron zich allicht niet populair heeft gemaakt bij de Amerikaanse president. Hij heeft zich immers onlangs geprofileerd als leider van de Europese Unie, pleit voor een Europees leger dat onafhankelijk is van de VS en verdedigt actief het nucleair akkoord met Iran waar de VS eerder dit jaar uitstapte.

Steun van VS

Voor de krant is de beweging van de gele hesjes een replica van de revoluties die Georgië en Oekraïne uit de Russische invloedssfeer hebben gehaald. Die revoluties hadden volgens Moskou de steun van de VS of het Westen. Tussen het protest van de "gele hesjes" en die revoluties zijn er vele gelijkenissen, luidt het nog.

De geliefd presentator bij televisiestation Rossiya-1 Dimitri Kisselev zei dat de "aanleiding voor het protest uiteraard disproportioneel" is en "lijkt op de Amerikaanse export van een gekleurde revolutie".

“Geen beïnvloeding”

Het Kremlin zelf zei "geen" Amerikaanse beïnvloeding van de gele hesjesbeweging "te zien". Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov gewaagde van een exclusief interne aangelegenheid. "Voor ons komt het erop aan dat deze rellen geen mensenlevens of gewonden kosten, in het bijzonder Russische burgers". 

Bekijk ook:
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Christine Laevers

    Die Russische media toch. Zij weten niet eens dat 99,999% van de Fransen geen enkele notie heeft van het Engels of van een andere taal. Macron spreekt wel Engels, maar die draagt geen geel hesje. Voor de duidelijkheid dan maar. En Trump die denkt alleen aan gele mannetjes de zich vergist hebben van planeet.

  • chris delanghe

    interresante vergelijking om er ietwat dieper op in te gaan. ER zijn mogelijks meer raakpunten dan op het eerste zich lijkt..