Russische regering verhoogt pensioenleeftijd en belastingen

De Russische premier Dmitri Medvedev en president Vladimir Poetin.
getty De Russische premier Dmitri Medvedev en president Vladimir Poetin.
Op de openingsdag van het wereldkampioenschap voetbal heeft de Russische regering een verhoging van de pensioenleeftijd en de omzetbelasting of de btw aangekondigd. De belasting toegevoegde waarde zal in 2019 van 18 naar 20 procent stijgen, heeft premier Dmitri Medvedev gezegd tijdens een kabinetszitting in Moskou. Minister van Financiën Anton Siloeanov rekent op een jaarlijkse meeropbrengst van 600 miljard roebel (8,15 miljard euro). Dat meldt het persbureau Interfax.

Voor het eerst in 80 jaar wordt in Rusland de pensioenleeftijd van 55 jaar voor vrouwen en 60 jaar voor mannen verhoogd. Voor vrouwen zal die tegen 2034 stapsgewijs naar 63 jaar stijgen, voor mannen tegen 2028 naar 65 jaar. 

Aanleiding voor de ingrijpende veranderingen is de te verwachten krappe kassituatie van de Russische staat in de komende jaren. Tegelijkertijd heeft president Vladimir Poetin aan het begin van zijn nieuwe ambtstermijn dure sociale maatregelen aangekondigd, die voor een deel uit de zak van de bevolking moeten komen. 

Hervormingsgezinde politici in Rusland eisen al langer een stijging van de pensioenleeftijd, die vergeleken met de internationale gemeenschap eerder laag ligt. De meeste Russische gepensioneerden werken gewoon voort, omdat het staatspensioen onvoldoende is om van te leven. Volgens een peiling zijn nochtans negen van de tien Russen tegen een hogere pensioenleeftijd. Ook de vakbonden zijn tegen. 
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jef Denijs

  Als je een dictator bent, kan alles.

 • patrick duyck

  Net als onze regering , verkiezingen voorbij dan kloten we u verder

 • Charel Jansens

  Het geld voor het spelletje voetbal moet toch van ergens komen en zoals bij ons dus van de kleine man.

 • Johan Launders

  Verschil met ons: daar zijn de vakbonden er ook tegen, maar hebben niets te zeggen; bij ons hebben de vakbonden alles te zeggen of ze leggen het land plat. Dat zullen we bekopen met de latere pensioenen die niet meer betaalbaar zullen zijn.

 • Bene Devos

  Daar is de levensverwachting van mannen maar 65 en vrouwen 70.Pensioenen zullen dus niet meer uitbetaald worden! Hou dan ook niks af voor pensioen!