Russische rechtbank laat berichtenapp Telegram blokkeren in het hele land

ANP XTRA
Een rechtbank in Moskou heeft beslist dat de berichtenapp Telegram geblokkeerd moet worden in Rusland. De rechter nam die beslissing omdat Telegram geweigerd had de gesprekken van zijn gebruikers vrij te geven aan de Russische inlichtingendienst FSB.

De regulator Roskomnadzor, die de zaak had aangespannen, had eerder al meegedeeld dat een beslissing van de rechtbank "onmiddellijk" zou worden uitgevoerd.

Er waren vrijdag geen vertegenwoordigers van Telegram aanwezig tijdens de zitting. De communicatiedienst had eerder al duidelijk gemaakt niet te willen deelnemen aan een "farce". Volgens hun advocaat Pavel Tshikov toont de beslissing "nogmaals aan dat het gerecht de belangen van de macht dient". 

Versleuteld

Telegram is een berichtenapp die opgericht werd door de Rus Pavel Doerov. De berichten die in de app worden verstuurd, worden versleuteld, waardoor externe partijen niet kunnen meelezen, zelfs al zouden ze de berichten kunnen onderscheppen. Ook de inlichtingendiensten geraken niet voorbij die versleuteling. Daarom maken onder meer terroristische organisaties weleens gebruik van die toepassing.

De Russische autoriteiten hadden op 20 maart geëist om de sleutel vrij te geven waarmee de verstuurde boodschappen ontcijferd kunnen worden. Maar  dat werd door Doerov geweigerd. Hij verklaarde op Twitter dat hij de vrijheden van zijn gebruikers wil beschermen. 

Bij zijn advocaat klonk dan weer dat het praktisch niet mogelijk was om in te gaan op de vraag van de Russische overheid. Hij zei dat de communicatiedienst dankzij de versleuteling zelf geen toegang heeft tot alle boodschappen. 
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • ronny cuypers

  Natuurlijk moeten communicatiemiddelen van terroristen wereldwijd gesaboteerd worden. Of willen we braaf wachten tot het te laat is?

 • Jurgen Latet

  En daar is het wk voetbal zo kunne n ze u volgen op de voet niet naar daar gaan is de bootschap

 • chris moerman

  bij ons is het nog veel erger : een politieke partij, die de meerderheid is, wordt geweerd uit de regering. daar kijken ze in Rusland van op.

 • Gaby Vercruysse

  voor de Russische vrienden ook oa in bericht HLN ivm Douma en chloorgas aanvallen. Was opgezet zogezegd door de tegenstrevers van Links en Rusland het vrije land....