Russische raketafweersysteem wordt ingeladen voor Turkije

Russisch raketafweersysteem S-400 op een militaire expositie in 2017.
AFP Russisch raketafweersysteem S-400 op een militaire expositie in 2017.
Het Russische raketafweersysteem S-400 dat voor Turkije bestemd is, wordt momenteel in Rusland ingeladen en de voorbereidingen voor de levering worden getroffen. Dat zei de Turkse president Recep Tayyip Erdogan in Ankara. Hij wou niet zeggen wanneer het wapensysteem in Turkije zal aankomen. Tussen de VS en Turkije, beide lid van de NAVO, heerst een conflict vanwege de levering van het Russische wapensysteem aan Turkije.

De Amerikaanse regering is gekant tegen de aankoop en ontplooiing van het Russische systeem in NAVO-gebied en dreigt met sancties tegen Turkije. De VS vrezen dat Moskou via het systeem in Turkije aan gegevens  kan geraken over de capaciteiten van het nieuwe gevechtsvliegtuig F-35. Turkije is immers een partner in de constructie van het gevechtsvliegtuig en bestelde er honderd van. Volgens de VS kan de deal de Turkse rol in het programma rond de F-35 in gevaar brengen.

Turkije probeert de NAVO-landen te sussen. Minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu had donderdag gezegd dat het systeem enkel in nood zal worden ingezet. Ook zou de S-400 enkel werken met een onafhankelijke radar en zou het niet worden aangesloten op andere systemen.

De Turkse zender Habertürk had vrijdag gemeld dat het wapensysteem deze week zal aankomen in Ankara. Russische ingenieurs zouden maandag afreizen voor de opbouw van het systeem.

Erdogan zei gisteren dat de generale staf van het leger zal beslissen waar het systeem uiteindelijk wordt geïnstalleerd.
14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Sezayi Arguden

  Amerika verkoopt de systeem niet aan Turkiye maar wilt ook niet dat het ergens anders koopt.

 • Bilal Kilic

  De Russen zijn slim geweest om Dit aan Turkije te verkopen zo breek je door in NAVO landen en dankzij Turkije zullen de andere NAVO lidstaten ook aanschuiven om die S400 te kopen en de wapenhandel van US gaat bergwaarts als zij niets ondernemen dat is wat ze schrik van hebben in Amerika..

 • Lisette Theunis

  Als hij de raketten op Cyprus plaatst zijn de rapen pas goed klaar. Eenmaal hij de raketten in huis heeft gaat hij de buren en partners flink onder druk zetten, dat is eenmaal zijn handelsmerk. De Turkse lira zal dan opnieuw klappen moeten incasseren.

 • marc de baerdemaeker

  Rusland is niet onze vijand, maar zou eerder een partner dienen te zijn

 • rudy liessens

  Dat de russen dit systeem aan turkije verkoopt dat versta ik niet want turkije is lid van de n.a.t.o die dit systeem zouden kunnen bestudeeren en kunne onschadelijk maken of zijn de russen er reeds op voorzien een adertje onder het gras