Russische oppositieleider Navalny in beroep opnieuw veroordeeld

De zaak kan gevolgen hebben voor de politieke loopbaan van de oppositieleider, die in 2018 wil deelnemen aan de presidentsverkiezingen.
REUTERS De zaak kan gevolgen hebben voor de politieke loopbaan van de oppositieleider, die in 2018 wil deelnemen aan de presidentsverkiezingen.
Een Russische rechtbank heeft oppositieleider Aleksej Navalny vandaag in hoger beroep opnieuw veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van vijf jaar. De zaak was overgedaan na kritiek van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM), berichten Russische staatsmedia.

De advocaat van Navalny kondigde vandaag aan opnieuw in beroep te gaan bij het Europese mensenrechtenhof. De zaak kan gevolgen hebben voor de politieke loopbaan van de oppositieleider, die in 2018 wil deelnemen aan de presidentsverkiezingen. Volgens Russische functionarissen maakt zijn veroordeling dat onmogelijk.

Een lagere rechtbank veroordeelde Navalny eerder dit jaar al tot een voorwaardelijke straf vanwege verduistering. Die zaak werd overgedaan nadat het EHRM had geoordeeld dat Navalny geen eerlijk proces had gehad. De nieuwe rechtszaak leidde uiteindelijk niet tot een lagere straf.