Russische oppositieleider Boris Nemtsov doodgeschoten

Een van de vurigste tegenstanders van de Russische president Poetin is vermoord in Moskou

Boris Nemtsov, een vooraanstaand lid van de Russische oppositie.
GETTY Boris Nemtsov, een vooraanstaand lid van de Russische oppositie.
Boris Nemtsov, een vooraanstaand lid van de Russische oppositie, is vanavond doodgeschoten op straat, in de buurt van het Kremlin in Moskou. Nemtsov zou volgens Russische media vier keer in zijn borst zijn geschoten en ter plekke zijn overleden. De dader of daders zouden zijn gevlucht.

De Russische president Vladimir Poetin heeft in een eerste reactie de moord op Nemtsov veroordeeld. Volgens hem lijkt het op "een huurmoord" en is het mogelijk bedoeld om te provoceren. Hij heeft de Russische veiligheidsdiensten de opdracht gegeven om de zaak te onderzoeken.

Tegenover het Russische persbureau RIA Novosti bevestigde partijgenoot Ilya Yashin de dood van Nemtsov. "Ik kijk nu naar zijn lichaam en heel veel politie."

Ooggetuigen zeiden volgens de BBC dat Nemtsov werd doodgeschoten toen hij samen met een vrouw op een brug nabij het Kremlin liep. "Meerdere mensen" zouden uit een auto zijn gestapt en op hem hebben geschoten.

Nemtsov stond bekend omwille van zijn scherpe toon en voor zijn openlijke kritiek op het beleid van de Russische president Vladimir Poetin. De situatie in Rusland is gespannen vanwege de crisis in Oekraïne. Nemtsov heeft de oorlog in het buurland scherp bekritiseerd en beschuldigde Poetin openlijk van het uitlokken van de situatie in Oost-Oekraïne. Als oppositieleider werd hij regelmatig opgepakt bij demonstraties tegen de huidige regering van Poetin. Zondag zou hij nog een demonstratie in Moskou organiseren. Zijn laatste tweet gaat daar ook over.

Een woordvoerder van Poetin zei volgens Russia Today op de Russische radio dat Nemtsov "geen bedreiging" was voor de regering van Rusland. Dmitri Peskov stelde "met alle respect voor Boris Nemtsov" dat zijn populariteit weinig voorstelde in vergelijking met die van Poetin. "Nemtsov was maar een beetje populairder dan een gemiddelde burger", zei de woordvoerder.

Nemtsov ging in een artikel (in het Russich) eerder deze maand in op de vraag of hij een doelwit zou zijn. Volgens de BBC zei Nemtsov in het artikel dat hij bang was dat Poetin hem zou laten vermoorden.

Nemtsov stond bekend omwille van zijn scherpe toon en voor zijn openlijke kritiek op het beleid van Poetin

De Russische president Poetin beveelt een onderzoek.
EPA De Russische president Poetin beveelt een onderzoek.
Nemtsov werd doodgeschoten in de buurt van het Kremlin.
AP Nemtsov werd doodgeschoten in de buurt van het Kremlin.

Golden boy

De 55-jarige Nemtsov was een hooggeplaatst persoon binnen de Russische liberale oppositiepartij Unie van Rechtse Krachten. Verder was hij onder president Boris Jeltsin eind jaren negentig een jaar lang vicepremier. In die rol oogstte hij lof als hervormer.

De vloeiend Engels sprekende Nemtsov, afkomstig uit de badplaats Sotsji aan de Zwarte Zee, behoorde tot de oppositie tegen president Vladimir Poetin. Hij gold in de jaren negentig als "de golden boy" uit de provincie. Voor hij vicepremier werd, hervormde hij als gouverneur de economie van de regio Nizjni Novgorod, 600 kilometer ten oosten van Moskou. Het was de streek waar hij was opgegroeid. De stad Nizjni Novgorod heette toen nog Gorki.

In maart 1997 werd Nemtsov vicepremier. Bij zijn aantreden beloofde hij dat hij niet zou liegen, niet zou stelen en zich niet zou laten omkopen. Hij was toen zeer populair bij de bevolking en leek een goede kans te hebben om Jeltsin als president op te volgen. Toen Rusland in 1998 in de roebelcrisis verzeild raakte, kondigde Nemtsov zijn aftreden aan. Jeltsin aanvaardde dat in augustus dat jaar.

REUTERS
REUTERS

Leiders veroordelen moord op Nemtsov

De Oekraïense president Petro Porosjenko is geschokt door de dood van de Russische oppositiepoliticus Boris Nemtsov, dat liet hij gisterenavond via Twitter weten. "Ze hebben Boris vermoord. Het is moeilijk te geloven. Ik twijfel er niet aan dat de daders worden gestraft, vroeg of laat", schreef Porosjenko. Nemtsov was een aanhanger van de pro-westerse koers in Oekraïne.

Het Witte Huis reageerde ook. De Amerikaanse president Barack Obama veroordeelt de moord op Nemtsov. De Verenigde Staten roepen Rusland op om een "snel, onpartijdig en transparant onderzoek" uit te voeren en om "ervoor te zorgen dat de verantwoordelijken voor de rechter worden gebracht".

De vroegere president van Georgië, Micheil Saakasjvili, zei aan nieuwszender CNN dat Nemtsov aan een rapport werkte over de Russiche betrokkenheid in het conflict met Oekraïne. "Hij bereidde zijn standpunt over Oekraïne voor", zei Saakasjvili. "Hij wou aan het Russische publiek vertellen wat er aan de gang is in Oekraïne."

Europees Commissaris Frans Timmermans schreef op Facebook dat hij "geschokt" is door de dood van Nemtsov, die op straat in Moskou werd doodgeschoten.