Russische oppositie wil schaduwparlement

Oppositieleiders Garry Kasparov (L) en Eduard Limonov.
UNKNOWN Oppositieleiders Garry Kasparov (L) en Eduard Limonov.

De Russische oppositie heeft het plan gelanceerd om een schaduwparlement te vormen. Daarin moeten alle partijen zitting krijgen die eerder van het Kremlin niet mochten meedoen aan verkiezingen. 'Een Ander Rusland' heeft vandaag trouwens huiszoekingen en arrestaties in haar lokalen aangeklaagd.

Schaduwparlement
Het plan is afkomstig van Ander Rusland, de bonte verzameling oppositiepartijen waarvan oud-schaakkampioen Garry Kasparov een van de leiders is. Het schaduwparlement moet volgens de groep de plek worden waar andere meningen geuit kunnen worden. Zo'n plek is nodig omdat '80 tot 90 procent van de politieke krachten van het officiele politieke proces wordt uitgesloten', zei Kasparov, een van de meest fervente tegenstanders van president Vladimir Poetin.

Poetins partij Verenigd Rusland haalde bij de parlementsverkiezingen van december 70 procent van de stemmen. De communistische partij kreeg 57 van de 450 zetels, en de rest ging naar twee partijen die het Kremlin steunen.

Over de verschillende achtergronden van de partijen die meedoen aan het initiatief - van communisten met sovjet-sympathieën tot sociale of economische liberalen - maakt Kasparov zich geen zorgen. "Het is net het dagelijks leven: mensen zijn het niet met elkaar eens en zoeken dan een consensus", zei hij.

Huiszoekingen
'Een Ander Rusland' heeft vandaag trouwens huiszoekingen en arrestaties in haar lokalen aangeklaagd in Nijni-Novgorod, 400 kilometer ten oosten van Moskou. "Er werden computers, diskettes en video's in beslag genomen," zegt de Alexeï Deviatkin, de plaatselijke vertegenwoordiger van de partij. Er zouden huiszoekingen plaatsgevonden hebben in 16 appartementen. Volgens Deviatkin werd een tiental mensen naar het plaatselijke politiebureau gebracht voor ondervraging. De partij van Kasparov was eerder al diverse keren het slachtoffer van huiszoekingen en arrestaties. (novum/ap/jv/sam)