Russische oppositie noemt verkiezing schijnvertoning

Oud-schaakkampioen Kasparov op weg naar de kiescommissie met een petitie
UNKNOWN Oud-schaakkampioen Kasparov op weg naar de kiescommissie met een petitie

Garry Kasparov, ex-wereldkampioen schaken en opposant van Poetin, heeft vandaag naar aanleiding van de presidentsverkiezingen in Rusland, een petitie overhandigd bij de Russische kiescommissie in Moskou. In de petitie, die 5.000 handtekeningen telt, worden de presidentsverkiezingen van morgen voorgesteld als een "schijnvertoning".

"Uitslag bekend"
"Wij willen aan die schijnvertoning niet deelnemen. Er is al beslist wie de verkiezing gaat winnen. Iedereen weet dat deze stembusgang niet legitiem is", verklaarde Kasparov aan aanwezige journalisten.

Om het oppositielid toe te laten de petitie in te dienen, was de zetel van de kiescommissie door de veiligheidsdiensten afgesloten. Er mocht geen verkeer meer door de straat en ook voetgangers werd de toegang ontzegd.

Medvedev topfavoriet
Kasparov besliste al in december om niet aan de presidentsverkiezingen deel te nemen. Grote favoriet is Dimitri Medvedev, die door Poetin wordt beschouwd als zijn gedoodverfde opvolger. Uit peilingen blijkt dat 61 à 80 procent van de Russen op hem gaat stemmen.

De eerste kiesbureaus gaan om 21 uur Belgische tijd open, in het uiterste oosten van Rusland. (belga/eb)