Russische oorlogsvloot breidt in 2015 verder uit

Archiefbeeld: Vladimir Poetin huldigt een schip van de Noordelijke Vloot in.
AP Archiefbeeld: Vladimir Poetin huldigt een schip van de Noordelijke Vloot in.
Ondanks hevige kritiek uit Navo-landen zal de Russische vloot haar aanwezigheid in internationale wateren uitbreiden. "Momenteel vervullen meer dan 50 oorlogsbodems hun taken op de wereldzeeën, het doel voor 2015 is die aanwezigheid uit te breiden", zei marinewoordvoerder Igor Dygalo vandaag aan het persbureau Interfax in Moskou. De aanwezigheid van destroyers en raketkruisers zal "de internationale veiligheid verhogen".

Onlangs hadden Russische manoeuvres in Het Kanaal kritiek uitgelokt. De Bondsregering bijvoorbeeld had er de nadruk opgelegd dat de manoeuvres niet bijdroegen tot de ontmijning van de crisis in Oekraïne. De manoeuvres dienen ook als antwoord van Rusland op de Navo-oefeningen in Oost-Europa. Het flottielje uit Het Kanaal is ondertussen de Golf van Biscaye binnengelopen.

Ook op de Noordpool breidt Rusland zijn militaire aanwezigheid verder uit. Een commandocentrale is daar vandaag aan de slag gegaan, aldus een militair woordvoerder in Seweromorsk. "Vandaag is een historische dag", zei de bevelhebber van de Noordelijke Vloot, Vladimir Koroljow. De nieuwe militaire structuur is op basis van de Noordelijke Vloot ontstaan. Ze omvat verschillende luchtmachteenheden en brigades. Vermoed wordt dat in de bodem van de Noordpool enorme voorraden grondstoffen liggen opgeslagen. Rusland maakt aanspraak op een aanzienlijk deel van die grondstoffen.