Russische muntcrisis veroorzaakt paniek in Wit-Rusland

De Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko
EPA De Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko
In Wit-Rusland is vandaag paniek uitgebroken door de instorting van de Russische roebel. De bevolking haastte zich naar wisselkantoren uit vrees dat ook de Wit-Russische roebel zou inzakken. President Aleksandr Loekasjenko vraagt de bevolking zich geen zorgen te maken en in plaats Kerst en Nieuwjaar voor te bereiden.

De voormalige Sovjet-landen blijven economisch sterk verbonden met Rusland, vooral Wit-Rusland en Kazachstan. Die landen zitten in een vrijhandelszone met Moskou. In de regio was de vrees daardoor ontstaan voor een domino-effect na de forse verzwakking van de Russische munt. Kazachstan devalueerde zijn munt in februari al met 16 procent na de verzwakking van de roebel.

Terwijl er zich rijen vormden aan de wisselkantoren in de hoofdstad Minsk, vaak omdat er geen deviezen meer waren, besliste de Wit-Russische centrale bank onder meer om een "tijdelijke" taks van 30 procent te heffen op de aankoop van buitenlandse deviezen. Door de rentes op te trekken, wil de centrale bank Wit-Russen ertoe aanzetten hun geld op hun rekeningen te laten staan.