Russische minister: "Rusland is niet schuldig aan vergiftiging ex-spion"

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov: "Londen weigert de stof te geven waarmee de moord werd gepleegd."
EPA De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov: "Londen weigert de stof te geven waarmee de moord werd gepleegd."
"Rusland is niet schuldig" aan de vergiftiging van de vroegere Russische dubbelspion Sergej Skripal en zijn dochter Joelia. Dat heeft de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov verklaard aan het nieuwsagentschap Interfax.

Lavrov stelt ook dat Moskou bereid is om mee te werken aan het Britse onderzoek "als Groot-Brittannië zijn internationale verplichtingen nakomt". Rusland wil namelijk toegang kunnen krijgen tot het onderzoek en tot de stalen van het gebruikte gas. Dat moet Moskou toelaten om een eigen analyse uit te voeren.

Londen heeft die aanvraag tot nu toe afgewezen. Maar volgens Lavrov voorzien de regels van de OPCW, de organisatie die toeziet op het gebruik van chemische wapens, dat een land dat wordt beschuldigd zijn eigen analyse mag uitvoeren.

Militaire kwaliteit

De Russische ontkenning komt er een dag nadat de Britse eerste minister Theresa May had verklaard dat Rusland "hoogstwaarschijnlijk" verantwoordelijk is voor de aanslag met gifgas die plaatsvond op Britse bodem. May baseerde zich daarvoor op het feit dat het gebruikte zenuwgas "van militaire kwaliteit" was en dat het gas "door Rusland is ontwikkeld".

Het Verenigd Koninkrijk had Rusland tot vanavond de tijd gegeven om de OPCW tekst en uitleg te bezorgen. "We hebben al verklaard dat dit alles quatsch is", luidt de reactie van Lavrov daarop. "We hebben hier niets mee te maken."

Rusland zegt dat het de Britse ambassadeur in Moskou naar aanleiding van de beschuldigingen op het matje zal roepen.

Sergej en Joelia Skripal werden op zondag 4 maart in Salisbury het slachtoffer van een aanval met zenuwgif. De twee liggen nog altijd in kritieke toestand in het ziekenhuis. De OPCW heeft dinsdag verklaard "extreem verontrust" te zijn "dat chemische substanties nog altijd ingezet worden om mensen te schaden".

Skripal kwam om in het leven in het Zuid-Engelse Salisbury.
Getty Images Skripal kwam om in het leven in het Zuid-Engelse Salisbury.
REUTERS14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Geert Vermeiren

  De mossad en de Britse geheime dienst hebben weer goed samengewerkt om Rusland te kunnen zwart maken. Dat daarbij onschuldige slachtoffers vallen is hun minste zorg !

 • bart de lannoye

  Historisch gezien is de krim altijd Russisch geweest. Poetin is momenteel de enige leider die inzicht heeft in het midden oosten. Hij pakt extremistische islamterreur goed aan. (Zal nog niet zijn...ervaring met Tsjetsjeense rebellen...remeber theater in Moskou 10 j geleden...Verhofstadt is een opportunistische europese clown die mensen ophitst. Daar zouden zware straffen op moeten staan!

 • Bert Giels

  Wordt het eens geen tijd om Russia Today te verbannen?

 • Serge Surmont

  Natuurlijk heeft Rusland daar niets mee te maken, dat ligt voor de hand. Ik denk dat ze beter gaan zoeken in eigen rangen, want die rus was dubbelspion...

 • johan debue

  Wat een reacties hier Ik zou eerder zeggen het zijn nooit de Amerikanen en de Engelsen altijd hand in hand als er een bom moet gesmeten worden Lavrov is en blijft een topdiplomaat die het heel dikwijls bij het rechte eind heeft .Ik kan ook eindeloos doorgaan Vietnam,Irak, Libie, Syrie, Yemen, Afganistan,en nog even vermelden dat de navo niet militair zou uitbreiden naar de grens met Rusland.Allemaal loze beloftes dus eerst in eigen boezem kijken.