Russische militair attaché in Kiev vastgezet op verdenking van spionage

ANP
De Oekraïense autoriteiten hebben Kirill Koliuchkin, een militair attaché bij de Russische ambassade in Kiev, laten aanhouden op verdenking van spionage. De diplomaat is tot persona non grata verklaard en heeft opdracht gekregen het land te verlaten. Dat heeft het persbureau Interfax vandaag.

Volgens het ministerie heeft Koliuchkin handelingen verricht "die niet in overeenstemming zijn met zijn diplomatieke status". De militair attaché is gisteren opgepakt.

Koliuchkin staat volgens Oekraïense inlichtingensites beter bekend als luitenant-kolonel, werkzaam voor de algemene staf van de inlichtingendienst die verbonden is met de Russische strijdkrachten. Hij wordt ook wel aangeduid als een hooggeplaatste militaire inlichtingenofficier.

De Oekraïense veiligheidsdiensten hebben de Russische diplomaat gevangen genomen 'na een succesvolle contra-inlichtingenoperatie op 30 april, op de plek waar hij bezig was met het verwerven van inlichtingen', aldus het ministerie in een verklaring.

Dialoog
Ondertussen blijft de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov, op bezoek in Peru, voorstander van een dialoog in Oekraïne, onder leiding van de OVSE, om zo een uitweg te vinden uit de crisis in het land.

Lavrov beklemtoonde dat "de Russische regering van mening is dat die dialoog gehouden moet worden onder leiding van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE)".

"We hopen dat onze westerse collega's en partners zullen toelaten dat de Oekraïners die dialoog zonder al te veel problemen kunnen opstarten", aldus nog de minister.

Sergej Lavrov, Russisch minister van Buitenlandse Zaken.
REUTERS Sergej Lavrov, Russisch minister van Buitenlandse Zaken.