Russische leger wil 'pantserpriesters' in oorlogsgebied

epa
Russisch-orthodoxe priesters die als geestelijk verzorger bij de Russische strijdkrachten werken, zouden niet enkel het geestelijk leven van de militair moeten dienen. Ze moeten in noodsituaties ook met pantserwagens en andere militaire voertuigen overweg kunnen en goed kunnen omgaan met militaire communicatieapparatuur. Dit heeft het Russische leger besloten, meldde The Moscow Times.

Circa dertig militaire geestelijken of aalmoezeniers gaan daarom komende week bij Omsk mee op oefening met infanterie-eenheden die zijn uitgerust met pantservoertuigen van het type BMD-4. Dat zijn pantserwagens ontworpen voor het vervoeren van infanteristen. Het idee is dat straks de priester bijvoorbeeld gewonde militairen niet alleen geestelijk bijstaat, maar ze ook achter de linies naar medische hulp kunnen rijden.

Russische orthodoxe kerk heeft laten weten dat het niet de bedoeling is dat de priesters leren mee te vechten.

Ongeveer de helft van de 147 miljoen Russen beschouwt zich Russisch-orthodox, maar slechts een klein percentage belijdt dat daadwerkelijk, bijvoorbeeld door kerkbezoek.
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Febe Chapin

    Daarna moeten ze ook nog een cosmonaut diploma halen.

  • RENE LENAERTS

    Bij de aalmoezeniers van ons leger had je vroeger ook koene "gevechtspadre's"naast saaie dorpspastoors.

  • Chris Deckers

    Stuur Don Camillo: die kon destijds met zowat alles overweg!