Russische ex-stafchef: "Gewapend conflict met het Westen is mogelijk"

Een pantservoertuig op de weg in de zelfverklaarde 'Volksrepubliek Donetsk' in Oost-Oekraïne.
REUTERS Een pantservoertuig op de weg in de zelfverklaarde 'Volksrepubliek Donetsk' in Oost-Oekraïne.
De vroegere Russische stafchef Joeri Baloejewski heeft met het oog op de crisis in Oekraïne gewaarschuwd voor een volledige confrontatie van het Westen met Moskou.

"Spijtig genoeg behoort een gewapend conflict tot de mogelijkheden. Het Amerikaans leger en de NAVO zien geen andere vijand dan Rusland", zei de generaal met jarenlange dienst volgens het persagentschap in Moskou.

De Koude Oorlog tussen Rusland en het Westen is eigenlijk nooit gestopt, zo meent Baloejewski nog. "Ook als Rusland aan alle eisen van de VS en de NAVO zou voldoen, zouden ze steeds nieuwe verwijten vinden."

Zware gevechten in Oost-Oekraïne
In het crisisgebied Oost-Oekraïne kwam het inmiddels tot nieuwe zware gevechten tussen regeringstroepen en pro-Russische separatisten. Daarbij werden bij gevechten om de gesloten luchthaven van Donetsk binnen de 24 uur minstens drie soldaten gedood en 14 anderen verwond, zei militair woordvoerder Andrej Lyssenko in Kiev.

Het stadsbestuur van Donetsk deelde mee dat door artilleriebeschieting 14 burgers verwondingen hebben opgelopen. Leger en opstandelingen geven elkaar wederzijds de schuld van deze aanval.